«Όλοι αμάρτησαν και βρίσκονται μακριά από τη δόξα του Θεού. Ο Θεός όμως τους δικαιώνει χωρίς αντάλλαγμα, με τη χάρη του, μέσω της απολύτρωσης που συντελέστηκε  διά του Ιησού Χριστού. Γιατί ο Θεός τον όρισε να σταυρωθεί και να προσφέρει το αίμα του, […], ώστε να φανερώσει, τον έσχατο αυτόν καιρό, αυτό που είναι η δική του δικαιοσύνη, αυτή που σώζει. Αυτός είναι ο δικός του τρόπος να είναι δίκαιος και να δικαιώνει όποιον πιστεύει στον Ιησού» (Ρωμ 3, 23-26).

«Ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει είδε φως μέγα» (Ησ.9, 1).

Αυτή η προφητεία του Ησαΐα δεν παύει ποτέ να μας συγκινεί, ειδικά όταν την ακούμε στη Λειτουργία του Μεσονυκτίου των Χριστουγέννων. Και δεν πρόκειται μόνο για κάτι το συγκινισιακό, το συναισθηματικό· η προφητεία αυτή μας συγκινεί γιατί εκφράζει τη βαθιά πραγματικότητα εκείνου που είμαστε : είμαστε ένας λαός εν πορεία, και γύρω μας - όπως και μέσα μας - υπάρχει σκοτάδι και φως. Και αυτή τη νύχτα, ενώ το πνεύμα του σκότους περιβάλλει τον κόσμο, αναβιώνει το γεγονός που μας μαγεύει πάντα και μας εκπλήσσει : ο λαός εν πορεία βλέπει ένα μεγάλο φως. Ένα φως που μας κάνει να στοχαστούμε πάνω σ’ αυτό το μυστήριο : μυστήριο να βαδίζουμε και να βλέπουμε.

Ας εμπιστευθούμε τον εαυτό μας στη μητρική μεσιτεία της Παρθένου Μαρίας, Μητέρας του Ιησού και δικής μας Μητέρας, να μας βοηθήσει αυτά τα Άγια Χριστούγεννα που πλησιάζουν, ώστε στο πρόσωπο του πλησίον μας, ιδιαίτερα των πιο αδύνατων και αποκλεισμένων προσώπων, να αναγνωρίζουμε την εικόνα του ενανθρωπήσαντος Υιού του Θεού.

 

Σήμερα είναι η τρίτη Κυριακή της προ των Χριστουγέννων νηστείας, που ονομάζεται επίσης Κυριακή Gaudete, δηλαδή Κυριακή της χαράς. Στη διάρκεια της λειτουργίας ηχεί πολλές φορές η πρόσκληση στη χαρά, να χαρούμε, γιατί; Επειδή ο Κύριος εγγύς. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Το χριστιανικό μήνυμα ονομάζεται «ευαγγέλιο», δηλαδή «καλή αγγελία», άγγελμα χαράς για όλο τον λαό· η Εκκλησία δεν είναι καταφύγιο για λυπημένα πρόσωπα, η Εκκλησία είναι το σπίτι της χαράς! Κι αυτοί που είναι λυπημένοι βρίσκουν σ’ αυτήν τη χαρά, βρίσκουν σ’ αυτήν την αληθινή χαρά!

Αυτή η δεύτερη Κυριακή της προ των Χριστουγέννων νηστείας συμπίπτει με τη γιορτή της Άμωμης Σύλληψης της Μαρίας, το βλέμμα μας, λοιπόν, ελκύεται από την ωραιότητα της Μητέρας του Ιησού, της Μητέρας μας! Με μεγάλη χαρά η Εκκλησία μας την θαυμάζει «κεχαριτωμένη» (Λκ 1, 28), και, αρχίζοντας μ’ αυτή τη λέξη, τη χαιρετούμε όλοι μαζί : «κεχαριτωμένη». Ας πούμε τρείς φορές : « Κεχαριτωμένη!» Όλοι :»Κεχαριτωμένη! Κεχαριτωμένη! Κεχαριτωμένη!» Έτσι, ο Θεός έριξε το βλέμμα του σ’ αυτήν ήδη από την πρώτη στιγμή που συνέλαβε το σχέδιό του της αγάπης. Την είδε ωραία, γεμάτη χάρη. Είναι ωραία, η Μητέρα μας! Η Μαρία μας στηρίζει στην πορεία μας προς τα Χριστούγεννα, γιατί μας διδάσκει να ζούμε αυτή την περίοδο της προ των Χριστουγέννων νηστείας μέσα στην προσδοκία του Κυρίου. Γιατί ο χρόνος της προ των Χριστουγέννων νηστείας είναι μια προσδοκία του Κυρίου, που θα έρθει να μας επισκεφθεί όλους εορτάσιμα, αλλά και καθέναν, μέσα στην καρδιά μας. Ο Κύριος έρχεται! Ας τον περιμένουμε! 

Θα ‘ρθούνε μέρες που το όρος του ναού θα κυριαρχεί πάνω στα βουνά, ψηλότερο απ’ όλα τ’ άλλα. Εκεί θα συρρέουν οι λαοί. Εκεί θα τρέχουν έθνη πολλά. ‘Εμπρός, θα λένε, ας ανεβούμε στο όρος του Κυρίου, στον οίκο το Θεού του Ιακώβ, τον δρόμο του να μας διδάξει για να τον ακολουθήσουμε’ ( 2, 2-3).

Ποια μαρτυρία μας δίνει σήμερα ο Φραγκίσκος ;  Τι μας λέει, όχι με τα λόγια του – αυτό είναι εύκολο – αλλά με τη ζωή του ;

Να διατηρούμε την ελπίδα, να αφηνόμαστε να μας εκπλήσσει ο Θεός και να ζούμε χαρούμενοι

                                     ΡΥΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

                                     Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Τα αναγνώσματα της σημερινής Κυριακής μας καλούν να σκεφτούμε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της χριστιανικής οικογένειας.

22 Οκτωβρίου, 2013.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για το μυστήριο του Θεού στη διάρκεια της ομιλίας του στην Casa  Santa Marta, στο Βατικανό. Είπε ότι ο Θεός προκαλεί τους χριστιανούς καθώς ‘’ανακατεύεται’’ στη ζωή τους. Πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει κανείς μόνο με τη θεωρία κατά την προσευχή.

Γενική Ακρόαση, 1ης Μαίου 2013   

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα,

Σήμερα, πρώτη του Μάη, γιορτάζουμε τον άγιο Ιωσήφ εργάτη και αρχίζουμε τον μήνα που είναι παραδοσιακά αφιερωμένος στην Παρθένο. Έτσι, στη διάρκεια της συνάντησής μας, θα ήθελα να σταθώ σ’ αυτές τις δύο τόσο σημαντικές μορφές στη ζωή του Ιησού, της Εκκλησίας και της ζωής μας, μέσα από δύο σύντομες σκέψεις: η πρώτη πάνω στην εργασία, η δεύτερη πάνω στη μελέτη του Ιησού.

Castel Gandolfo 

                                                 Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα!

Σήμερα ζούμε την κυριακάτικη συνάντησή μας της προσευχής στη Θεοτόκο εδώ στο Κάστρο Γκαντόλφο. Χαιρετώ τους κατοίκους αυτής της όμορφης πόλης! Θέλω να σας ευχαριστήσω προπάντων για τις προσευχές σας, κι εγώ προσεύχομαι μαζί με όλους εσάς, πολυάριθμοι προσκυνητές που ήρθατε εδώ.

Πλατεία αγίου Πέτρου,Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα!

 

Στο Πιστεύω, βρίσκουμε τη βεβαίωση ότι ο Ιησούς «ανήλθε στον ουρανό  και κάθισε στα δεξιά του Πατρός». Η επίγεια ζωή του Ιησού φτάνει στο αποκορύφωμά της με το γεγονός της Ανάληψης, όταν δηλαδή περνάει από τον  κόσμο αυτόν στον Πατέρα και υψώνεται στα δεξιά του. Ποιο είναι το νόημα αυτού του συμβάντος; Ποιες είναι οι συνέπειές του για τη ζωή μας; Τι σημαίνει: «θεωρώ τον Ιησούν καθήμενον εν δεξιά του Πατρός»; Στο θέμα αυτό, ας αφεθούμε να μας οδηγήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Πλατεία του Αγίου Πέτρου, Κυριακή 19 Μαΐου 2013 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Τη σημερινή μέρα, ατενίζουμε και ξαναζούμε μέσα στη Λειτουργία τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος που στάλθηκε από τον αναστημένο Χριστό στην Εκκλησία του, γεγονός χάριτος που γέμισε το υπερώον της  Ιερουσαλήμ για να απλωθεί στον κόσμο ολόκληρο.

Για την Ανακαίνωση που φέρνει το Άγιο Πνεύμα, για τις θλίψεις της Χριστιανικής πορείας και προτροπή για ακλόνητη ένωση με τον Κύριό μας..