Μεγάλος Αδελφός

Μυνήματα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΞΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ»

» Αίθουσα Consistory Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021

Σεβασμιώτατε, Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Έχω τη χαρά να σας καλωσορίσω όλους, συγκεντρωμένους εδώ από πολλά μέρη του κόσμου, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, για να παρακολουθήσετε το διεθνές συνέδριο «Εξάλειψη της παιδικής εργασίας, χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Διεύθυνση Προώθησης Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Η μάστιγα της κακοποίησης της παιδικής εργασίας, για την οποία συλλογίζεστε σήμερα, έχει ιδιαίτερη σημασία για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας μας. Ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με τα παιδιά, ο βαθμός στον οποίο σεβόμαστε την έμφυτη ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, εκφράζει τι είδους ενήλικες είμαστε και θέλουμε να είμαστε και τι είδους κοινωνία θέλουμε να οικοδομήσουμε.

Read more ...

Ο Πάπας Φραγκίσκος προάγει το εμβόλιο COVID-19

Με τη Xάρη του Θεού και χάριν στο έργο πολλών, έχουμε πλέον εμβόλια που μας προστατεύουν από τον COVID-19. Φέρνουν την ελπίδα για τον τερματισμό της πανδημίας, αλλά μόνο εάν γίνουν διαθέσιμα σε όλους και εάν συνεργαστούμε μεταξύ μας.

Η τρομερή πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει ασθένεια, θάνατο και πόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Είθε ο Θεός να μας δώσει τη χάρη να την αντιμετωπίσουμε με τη δύναμη της πίστης, διασφαλίζοντας ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, ώστε να μπορούμε όλοι να ανοσοποιηθούμε.

Read more ...

Μη "θλίβετε" το Πνεύμα Άγιο

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές και αγαπητοί ιταλοί νέοι, καλημέρα!

Σήμερα, ο Άγιος Απόστολος Παύλος απευθύνει μια επείγουσα πρόσκληση προς εμάς: «Μη θλίβετε το Άγιο Πνεύμα του Θεού, το οποίο αποτελεί την σφραγίδα του Θεού πάνω σας, ως εγγύηση ότι θα ‘ρθει η ημέρα της λύτρωσης" (Εφεσ. 4, 30).

Αλλά αναρωτιέμαι; Πώς θλίβεται το Άγιο Πνεύμα; Όλοι εμείς το δεχθήκαμε στο Βάπτισμα και στο Χρίσμα. Για να μην θλίβουμε το Άγιο Πνεύμα, είναι απαραίτητο να ζούμε με συνέπεια στις υποσχέσεις του Βαπτίσματος, που ανανεώνονται στο Χρίσμα. Και αυτό με συνεπή τρόπο, όχι με υποκρισία! Μην το ξεχνάτε, ο χριστιανός δεν μπορεί να είναι υποκριτής, πρέπει να ζει με συνεπή τρόπο.

Read more ...

Η ΚΑΛΗ ΣΤΡΑΤΕÍΑ

O Πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο σύνεστησε στους νέους Eλβετούς φρουρούς:

α. να μεγαλώσουν στη πίστη

β. να βιώσουν την οικουμενικότητα της Εκκλησίας και

γ. να ζήσουν με αδελφοσύνη.   

Read more ...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Κοινή διακήρυξη της Αυτού Αγιότητος Βαρθολομαίου, Οικουμενικού

Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως,

Της Αυτού Μακαριότητος Ιερωνύμου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος του Αγίου Πατρός Φγαγκίσκου

 

                            Στρατόπεδο προσφύγων Μόριας, Λέσβος

                                         Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

                        

Από κοινού Διακήρυξη

Εμείς, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στην ελληνική νήσο της Λέσβου για να δείξουμε τη βαθιά μας έγνοια μπροστά στην τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο που ήρθαν στην  Ευρώπη διωγμένοι από συγκρουσιακές καταστάσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, από απειλές της επιβίωσής τους. Η παγκόσμια γνώμη δεν μπορεί να αγνοεί τη γιγαντιαία ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την εξάπλωση των ενόπλων βιαιοτήτων και διενέξεων, από τον διωγμό και τον εκτοπισμό θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων  όπως και από τον ξεριζωμό οικογενειών από τις εστίες τους, λόγω ασκήσεως βίας εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους όπως και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των ελευθεριών τους.

Read more ...

Ανοικοδομήστε τον Οίκο μου

Ο π. Ρανιέρο Κανταλαμέσσα κηρύττει στη Γενική Σύνοδο

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

 

Ο Ομιλητής του παπικού οίκου, π. Ρανιέρο Κανταλαμέσσα, κήρυξε στη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Στην ομιλία του ο π. Ρανιέρο έκανε μια φλογερή έκκληση για ενότητα μεταξύ χριστιανών, παροτρύνοντας τους πιστούς να μην παραμένουν ‘‘αιχμάλωτοι του παρελθόντος’’ προσπαθώντας να καθιερώσουν τα σωστά και τα λάθη ο ένας του άλλου.

Read more ...

Madison Square Garden

Βρισκόμαστε στο στάδιο Madinson Square Garden, ένα μέρος συνώνυμο μ’ αυτήν την πόλη. Αποτελεί το μέρος όπου συντελούνται σημαντικά αθλητικά, καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα που προσελκύουν ανθρώπους όχι μόνο από αυτή την πόλη αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το μέρος που αντιπροσωπεύει και την ποικιλία και τα κοινά ενδιαφέροντα τόσων πολλών διαφορετικών ανθρώπων, ακούμε τα εξής λόγια: «Οι άνθρωποι που περπάτησαν στο σκοτάδι είδαν ένα εκπληκτικό και λαμπρό φως» (Ησαΐας 9, 1). Οι άνθρωποι που περπάτησαν, συνεπαρμένοι από τις δραστηριότητες τους και την καθημερινότητα τους, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, με τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, έχουν δει ένα εκπληκτικό και λαμπρό φως. Οι άνθρωποι που περπάτησαν, με όλες τις χαρές και τις ελπίδες τους, με τις απογοητεύσεις και τις λύπες τους, έχουν δει ένα εκπληκτικό και λαμπρό φως.

Read more ...

Η επικοινωνία στην οικογένεια : προνομιακός χώρος συνάντησης μέσα στη χάρη της αγάπης

 ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ-ΠΑΤΕΡΑ

 ΓΙΑ ΤΗΝ 29η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

 ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 

 

Το θέμα της οικογένειας βρίσκεται στο Κέντρο ενός εκκλησιαστικού στοχασμού σε βάθος και μιας συνοδικής διαδικασίας που περιέχει δύο συνόδους, μία έκτακτη - που τώρα μόλις τελέσθηκε – και μία σύνοδο τακτική που ορίσθηκε για τον προσεχή Οκτώβριο.  Μέσα σ’ αυτή τη συνάφεια, θεώρησα πρόσφορο η οικογένεια να είναι το σημείο αναφοράς του θέματος της προσεχούς παγκόσμιας Ημέρας των κοινωνικών επικοινωνιών. Η οικογένεια άλλωστε είναι ο πρώτος τόπος όπου μαθαίνουμε να επικοινωνούμε. Η επιστροφή μας σ’ αυτή την πρωταρχική στιγμή μπορεί να μας βοηθήσει τόσο να καταστήσουμε την επικοινωνία πιο αυθεντική και πιο ανθρώπινη όσο και να αντιμετωπίσουμε την οικογένεια από μια καινούργια οπτική.

Read more ...

Χριστουγεννιάτικες ευχές προς τη Ρωμαιοκαθολική Κουρία

Στο τέλος της προ των Χριστουγέννων περιόδου, συναντιόμαστε για τις παραδοσιακές ευχές. Σε μερικές μέρες θα έχουμε τη χαρά να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα· το γεγονός ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να σώσει τους ανθρώπους· τη φανέρωση της αγάπης του Θεού που δεν αρκείται να μας δώσει απλώς κάτι ή να μας στείλει κάποιο μήνυμα ή κάποιους αγγελιαφόρους, αλλά μας προσφέρεται ο ίδιος· το μυστήριο του Θεού που παίρνει πάνω του την ανθρώπινη κατάσταση και τις αμαρτίες μας για να μας αποκαλύψει τη δική του θεϊκή Ζωή, την απέραντη χάρη του και τη δωρεάν συγγνώμη του. Είναι η συνάντησή μας με τον Θεό που γεννιέται μέσα στη φτώχεια του σπηλαίου της Βηθλεέμ για να μας διδάξει τη δύναμη της ταπεινοσύνης. Τα Χριστούγεννα, πράγματι, είναι και η γιορτή του φωτός που το δέχονται όχι οι «εκλεκτοί», αλλά οι φτωχοί  και οι απλοί που περίμεναν τη σωτηρία του Κυρίου.

Read more ...

Πίστη και αγάπη

Με την ευκαιρία της 22ης Παγκόσμιας Ημέρας του Ασθενούς της οποίας το θέμα φέτος είναι  Πίστη και αγάπη, απευθύνομαι στους αρρώστους και σε όλους εκείνους που τους συμπαραστέκονται και τους φροντίζουν. Η Εκκλησία αναγνωρίζει στο πρόσωπό σας, αγαπητοί ασθενείς, μια ειδική παρουσία του πάσχοντος Χριστού. Και να πώς : πλάι στον πόνο μας, ή καλύτερα, μέσα στον πόνο μας, υπάρχει ο πόνος του Ιησού που σηκώνει μαζί μας το φορτίο αυτού του πόνου και μας αποκαλύπτει το νόημά του. Όταν ο Υιός του Θεού ανέβηκε στον σταυρό, κατάργησε τη μοναξιά του πόνου και φώτισε το σκοτάδι του. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο μυστήριο της αγάπης του Θεού για μας, που μας δίνει ελπίδα και θάρρος : ελπίδα, γιατί μέσα στο σχέδιο της αγάπης του Θεού, η νύχτα της οδύνης οδηγεί επίσης στο αναστάσιμο φως ·  και θάρρος, ώστε ν’ αντιμετωπίζουμε κάθε αντιξοότητα  συντροφευμένοι από αυτόν, ενωμένοι μαζί του.

Read more ...

URBI ET ORBI - ΠΑΣΧΑ 2014

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή και αγία γιορτή του Πάσχα !

Το άγγελμα του αγγέλου στις γυναίκες αντηχεί στην απλωμένη σε όλο τον κόσμο Εκκλησία : «Εσείς, μη φοβάστε ! Ξέρω ότι γυρεύετε τον Ιησού, τον Εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε... ελάτε να δείτε τον τόπο όπου τον είχαν αποθέσει» (Μτ 28, 5-6).

Αυτό είναι το αποκορύφωμα του Ευαγγελίου, αυτό είναι το κατ’ εξοχήν Καλό Νέο : ο Ιησούς, ο Εσταυρωμένος, αναστήθηκε ! Αυτό το γεγονός βρίσκεται στη βάση της πίστης και της ελπίδας μας : αν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί, ο Χριστιανισμός θα έχανε την αξία του· όλη η αποστολή της Εκκλησίας θα ήταν αδειασμένη από την ορμή της, γιατί από εκεί αυτή η ορμή ξεκίνησε και ξεκινάει και πάλι πάντα. Αυτό είναι το μήνυμα που φέρνουν οι χριστιανοί στον κόσμο : ο Ιησούς, η σαρκωμένη αγάπη, πέθανε πάνω στον σταυρό για τις αμαρτίες μας, αλλά ο Θεός Πατέρας τον ανάστησε και τον έκανε Κύριο της ζωής και του θανάτου. Στο πρόσωπο του Ιησού, η Αγάπη νίκησε το μίσος, η ευσπλαχνία την αμαρτία, το καλό νίκησε το κακό, η αλήθεια το ψέμα, η ζωή τον θάνατο.

Read more ...