Μεγάλος Αδελφός

Ομιλίες

Λειτουργία και Χρίσμα

Για την Ανακαίνωση που φέρνει το Άγιο Πνεύμα, για τις θλίψεις της Χριστιανικής πορείας και προτροπή για ακλόνητη ένωση με τον Κύριό μας..

Read more ...

Για το βάρος της Ιερωσύνης

"Με τη συνείδηση πως διαλεχτήκατε ανάμεσα στους ανθρώπους και οριστήκατε για χάρη τους να ασχολείστε με τα του Θεού, ασκείτε με χαρά και ειλικρινή ευσπλαχνία το ιερατικό έργο του Χριστού, μόνο για να αρέσετε στον Θεό και όχι στον εαυτό σας. Είστε ποιμένες, όχι υπάλληλοι. Μεσολαβητές, όχι επαγγελματίες μεσίτες."

Read more ...

Για την αναγγελία της πίστης, την μαρτυρία της πίστης και την λατρεία

"Στο μεγάλο σχέδιο του Θεού, κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική, ακόμα και η δική σου μαρτυρία και η δική μου, των ταπεινών και των μικρών, ακόμα και η κρυφή μαρτυρία εκείνου που ζει με απλότητα την πίστη του στην καθημερινότητα των σχέσεων στην οικογένεια, στην εργασία, στη φιλία. Υπάρχουν οι άγιοι οι καθημερινοί, οι «κρυφοί» άγιοι, ένα είδος «μέσης τάξης της αγιότητας», όπως έλεγε ένας γάλλος συγγραφέας, αυτή η «μέση τάξη της αγιότητας» στην οποία μπορούμε όλοι να ανήκουμε."

Read more ...

Ανάληψη των καθηκόντων του ως Επισκόπου Ρώμης

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Κατά την τέλεση της Ευχαριστίας για την ανάληψη των καθηκόντων  του ως Επισκόπου Ρώμης στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Λατερανό

Με χαρά τελώ για πρώτη φορά την Ευχαριστία μέσα σ’ αυτή τη Βασιλική του Λατερανού, Καθεδρικό ναό του Επισκόπου Ρώμης. Σας χαιρετώ όλους πολύ στοργικά: τον πολύ αγαπητό Καρδινάλιο τοποτηρητή, τους βοηθούς επισκόπους, τον κλήρο της Επισκοπής, τους διακόνους, τις μοναχές και τους μοναχούς και όλους τους πιστούς λαϊκούς. Τους χαιρετισμούς μου απευθύνω επίσης στον Κύριο Δήμαρχο και στη σύζυγό του, καθώς και σε όλες τις Αρχές. Ας πορευθούμε μαζί μέσα στο φώς του Αναστάντος Κυρίου.

Read more ...

Πρώτη Ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου Α΄

 

Σ’ αυτά τα τρία χωρία βλέπω να υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ τους: η κίνηση. Στο πρώτο, η κίνηση είναι το ταξίδι, στο δεύτερο, η κίνηση βρίσκεται στην οικοδόμηση της Εκκλησίας. Στο τρίτο, στο Ευαγγέλιο, η κίνηση βρίσκεται στο κήρυγμα: πηγαίνετε, οικοδομείστε, κηρύξτε.

Πηγαίνετε: ο οίκος του Ιακώβ: «Ω, οίκος του Ιακώβ, έλα, ας βαδίσουμε στο φως του Κυρίου.» Αυτό είναι το πρώτο που είπε ο Θεός στον Αβραάμ. Βάδιζε ενώπιόν μου και να είσαι άψογος. Βάδιζε: η ζωή μας είναι ένα ταξίδι και όταν σταματάμε κάτι δεν πάει καλά. Να βαδίζουμε πάντα, ενώπιον του Κυρίου, στο φως του Κυρίου, να επιζητούμε να ζούμε με αυτόν  τον άψογο τρόπο που ο θεός ζητάει από τον Αβραάμ στην επαγγελία του.

Read more ...

Θεία Λειτουργία της ενθρόνισης

 

Ευχαριστώ τον Κύριο γιατί μπορώ να τελώ αυτή τη Θεία Λειτουργία για τον εγκαινιασμό του λειτουργήματός μου ως διαδόχου του αποστόλου Πέτρου, τη μέρα της εορτής του αγίου Ιωσήφ του μνήστορος της Παρθένου Μαρίας και προστάτη της παγκόσμιας  Εκκλησίας . Πρόκειται για μια σύμπτωση που έχει τη σημασία της, και είναι επίσης η ονομαστική εορτή του σεβαστού προκατόχου μου: είμαστε κοντά του με τις προσευχές μας, γεμάτοι στοργή κι ευγνωμοσύνη.

Read more ...

Κυριακή των Βαϊων

 

1. Ο Ιησούς εισέρχεται στην Ιερουσαλήμ. Το πλήθος των μαθητών τον συνοδεύει πανηγυρικά, οι φορεσιές τους είναι στρωμένες κάτω μπροστά του, μιλούν για τα θαύματα που έκανε κι ακούγονται δυνατές φωνές που τον υμνούν: «Ευλογημένος ο βασιλιάς που έρχεται στο όνομα του Κυρίου. Ειρήνη στον ουρανό και δόξα στον ύψιστο!»(Λκ 19,38). 

Read more ...

Λειτουργία του Χρίσματος

(Μ. Πέμπτη 2013)

 Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές, το σημερινό πρωινό έχω τη χαρά να τελώ την πρώτη μου Λειτουργία του Χρίσματος ως Επίσκοπος Ρώμης. Σας χαιρετώ όλους σας με στοργή, ιδιαίτερα εσάς, αγαπητοί ιερείς, που, όπως κι εγώ, σήμερα ξαναζείτε τη μέρα της χειροτονίας σας.

Read more ...

Λειτουργία του Πάσχα

Αγαπητοί  αδελφοί και αδελφές,

1. Στο ευαγγέλιο αυτής της φωτεινής νύχτας του Όρθρου του Πάσχα, συναντούμε πρώτα πρώτα τις γυναίκες που πηγαίνουν στο μνήμα του Ιησού με αρώματα για να μυρώσουν το σώμα του (Λκ 24, 1-3). Έρχονται για να εκπληρώσουν μια πράξη που δείχνει πως συμπάσχουν, μια πράξη στοργής, αγάπης, μια πράξη παραδοσιακή προς ένα αγαπητό πρόσωπο νεκρό, όπως κάνουμε κι εμείς.

Read more ...