Μεγάλος Αδελφός

ΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

Παλατίνο

Μεγάλη Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

 

Ω ! Χριστέ σταυρωμένε και ένδοξε, ο δικός σου Δρόμος του Σταυρού είναι η σύνθεση της ζωής σου, είναι η εικόνα της υπακοής σου στο θέλημα του Πατέρα, είναι η πραγμάτωση της άπειρης αγάπης σου για μας τους αμαρτωλούς, είναι η απόδειξη της αποστολής σου, είναι η οριστική εκπλήρωση της αποκάλυψης και της ιστορίας της σωτηρίας. Το βάρος του σταυρού σου μας ελευθερώνει από όλα τα φορτία μας.

 

Η δική σου υπακοή στο θέλημα του Πατέρα μάς κάνει να συνειδητοποιούμε τη δική μας εξέγερση και την ανυπακοή. Χάρη σ’ εσένα τον πουλημένο, τον προδομένο και σταυρωμένο από τον λαό σου και από τους δικούς σου, βλέπουμε τις καθημερινές μας προδοσίες και τις συνηθισμένες μας απιστίες. Χάρη στην αθωότητά σου, άμωμε Αμνέ, βλέπουμε την κατάστασή μας ως αμαρτωλών. Το ραπισμένο σου πρόσωπο, το γεμάτο εμπτυσμούς και αγνώριστο από την κακοπάθεια, μάς φανερώνει όλη τη βαναυσότητα των αμαρτιών μας. Η σκληρότητα του Πάθους σου μας δείχνει τη σκληρότητα της καρδιάς και των πράξεών μας. Στο αίσθημα «εγκατάλειψης» που ένιωσες, βλέπουμε όλους εκείνους που τους έχει εγκαταλείψει η οικογένειά τους, η κοινωνία, η φροντίδα και η αλληλεγγύη. Στο γδαρμένο, εξαρθρωμένο, ξεσκισμένο κορμί σου, βλέπουμε τα εγκαταλειμμένα στην άκρη των δρόμων  σώματα των αδελφών μας, τα παραμορφωμένα από την αμέλεια και την αδιαφορία μας. Στη δίψα σου, Κύριε, βλέπουμε τη δίψα του ελεήμονα Πατέρα Σου που, στο πρόσωπό Σου, θέλησε να αγκαλιάσει, να συγχωρήσει και να σώσει όλη την ανθρωπότητα. Σ’ εσένα, θεϊκή αγάπη, βλέπουμε ακόμα σήμερα τους καταδιωγμένους, αποκεφαλισμένους και σταυρωμένους εξαιτίας της πίστης τους σ’ εσένα αδελφούς μας,  κάτω απ’ τα μάτια μας ή συχνά με τη συνένοχη σιωπή μας.

Χάραξε, Κύριε, στις καρδιές μας, αισθήματα πίστης, ελπίδας, αγάπης, πόνου για τις αμαρτίες μας και οδήγησέ μας να μετανιώσουμε για τις αμαρτίες μας που αυτές σε σταύρωσαν. Οδήγησέ μας, να μετατρέψουμε τη μεταστροφή μας που έγινε με λόγια σε μεταστροφή ζωής και έργων. Οδήγησέ μας να διατηρούμε μέσα μας μια ζωντανή ανάμνηση του παραμορφωμένου σου Προσώπου, για να μην ξεχνάμε ποτέ το τεράστιο τίμημα που πλήρωσες για να μας ελευθερώσεις. Εσταυρωμένε Ιησού, ενίσχυσε μέσα μας την πίστη, ώστε να μην καταρρέει μπροστά στους πειρασμούς. Ζωογόνησε μέσα μας την ελπίδα, ώστε να μη χάνεται ακολουθώντας τις τέρψεις του κόσμου. Φύλαξε μέσα μας την αγάπη, ώστε να μην αφήνεται να πλανιέται από τη διαφθορά και την κοσμικότητα. Δίδαξέ μας πως ο Σταυρός είναι ο δρόμος της Ανάστασης. Δίδαξέ μας πως η Μεγάλη Παρασκευή είναι η οδός προς το Πάσχα του φωτός : δίδαξέ μας ότι ο Θεός δεν λησμονεί ποτέ κανένα από τα παιδιά του και δεν παραλείπει ποτέ να μας συγχωρεί και να μας αγκαλιάζει μέσα στο άπειρό του έλεος. Αλλά δίδαξέ μας επίσης να μην κουραζόμαστε ποτέ να ζητάμε την άφεση και να πιστεύουμε στο δίχως όρια έλεος του Πατέρα.

 

Ψυχή του Χριστού, αγίασέ μας,

Σώμα του Χριστού, σώσε μας,

Αίμα του Χριστού, μέθυσέ μας,

Ύδωρ από την πλευρά του Χριστού, λούσε μας.

Πάθος του Χριστού, ενίσχυσέ μας. 

Ω! Ιησού αγαθέ, εισάκουσέ μας.

Μες στις πληγές σου, κρύψε μας.

Μην επιτρέψεις να είμαστε χωρισμένοι από σένα.

Υπερασπίσου μας ενάντια στον πονηρό εχθρό.

Την ώρα του θανάτου μας κάλεσέ μας.

Και πρόσταξέ μας να ‘ρθούμε σ’ εσένα

για να σε υμνούμε μαζί με τους αγίους σου,

για τους απέραντους αιώνες. Αμήν. 

+