Μεγάλος Αδελφός

Πασχαλινή Αγρυπνία

 Η ευαγγελική περικοπή της Ανάστασης του Ιησού Χριστού αρχίζει με την πορεία των γυναικών προς το μνημείο, την αυγή της μέρας μετά το Σάββατο. Πηγαίνουν στον τάφο, για να τιμήσουν το σώμα του Κυρίου, αλλά τον βρίσκουν ανοιχτό και άδειο. Ένας άγγελος τους λέει : «Εσείς, μη φοβάστε !»(Μτ 28,5), και τους ζητά να πάνε να φέρουν το νέο στους μαθητές : «Ανέστη από των νεκρών· προάγει υμάς εις την Γαλιλαίαν» ( στ. 7). Γρήγορα, οι γυναίκες τρέχουν, και στο δρόμο τους, ο ίδιος ο Ιησούς έρχεται να τις συναντήσει και τους λέει : «Μη φοβάστε, πηγαίνετε να πείτε στους μαθητές μου ότι πρέπει να πάνε στη Γαλιλαία : εκεί θα με δουν» (στ. 10). ‘‘Μην έχετε φόβο’’, ‘‘μη φοβάστε’’: είναι μια φωνή που ενθαρρύνει ν’ ανοίξει κάποιος την καρδιά για να δεχτεί αυτή την αγγελία.

Μετά τον θάνατο του Διδασκάλου, οι μαθητές διασκορπίστηκαν· η πίστη τους είχε σπάσει, όλα έμοιαζαν να είχαν τελειώσει, οι βεβαιότητες είχαν καταρρεύσει, οι ελπίδες είχαν σβήσει. Αλλά τώρα, αυτό το άγγελμα των γυναικών, μολονότι απίστευτο, ερχόταν σαν μια ακτίνα φωτός μέσα στο σκοτάδι.

 

Το νέο απλώνεται : ο Ιησούς αναστήθηκε· όπως το είχε πει από πριν... Κι ακόμα αυτή η προσταγή να πάνε στη Γαλιλαία· οι γυναίκες την άκουσαν δύο φορές, πρώτα από τον άγγελο, έπειτα από τον ίδιο τον Ιησού : «Να πάνε στη Γαλιλαία, εκεί θα με δουν». ‘‘Μη φοβάστε’’ και ‘‘πηγαίνετε στη Γαλιλαία’’. Η Γαλιλαία είναι ο τόπος της πρώτης κλήσης, ο τόπος όπου όλα είχαν αρχίσει ! Να ξαναγυρίσουν εκεί, να ξαναγυρίσουν στον τόπο της πρώτης κλήσης. Στην όχθη της λίμνης, ο Ιησούς είχε περάσει, ενώ οι ψαράδες ετοίμαζαν τα δίχτυα τους. Τους είχε καλέσει, κι αυτοί είχαν αφήσει τα πάντα και τον είχαν ακολουθήσει (Μτ 4,18-22).  

Να ξαναγυρίσουμε στη Γαλιλαία σημαίνει όλα να τα ξαναδιαβάσουμε ξεκινώντας από τον σταυρό και τη νίκη· χωρίς φόβο, ‘‘μη φοβάστε’’. Όλα να τα ξαναδιαβάσουμε - τη διδασκαλία, τα θαύματα,  την καινούργια   κοινότητα,   τους   ενθουσιασμούς  και  τις  αποστασίες,   ώς  την  προδοσία  -  όλα  να  τα

ξαναδιαβάσουμε αρχίζοντας από το τέλος, που είναι μια καινούργια αρχή, αρχίζοντας απ’ αυτή την υπέρτατη πράξη αγάπης.

Για καθέναν από μας επίσης, υπάρχει μια ‘‘ Γαλιλαία’’ στην αρχή της πορείας με τον Ιησού. ‘‘Να πάμε στη Γαλιλαία’’ σημαίνει κάτι ωραίο, σημαίνει για μας να ανακαλύψουμε και πάλι  τη Βάφτισή μας ως ζώσα πηγή, να αντλήσουμε καινούργια ενέργεια στη ρίζα της πίστης μας και της χριστιανικής μας εμπειρίας. Επιστροφή στη Γαλιλαία σημαίνει προπάντων επιστροφή εκεί, σ’ εκείνο το φλογερό σημείο όπου η χάρη του Θεού με άγγιξε στην αρχή του δρόμου. Απ’ αυτήν ακριβώς τη σπίθα μπορώ ν’ ανάψω τη φωτιά για το σήμερα, για την κάθε μέρα, και να φέρω ζεστασιά και φως στους αδελφούς και στις αδελφές μου. Απ’ αυτή τη σπίθα ανάβει μια χαρά ταπεινή, μια χαρά που δεν προσβάλλει τον πόνο και την απελπισία, μια χαρά καλή και ήπια.

Στη ζωή του χριστιανού, μετά το Βάπτισμα, υπάρχει επίσης μια άλλη  ‘‘Γαλιλαία’’, μια‘‘Γαλιλαία’’ πιο υπαρξιακή : η εμπειρία της προσωπικής συνάντησης με τον Ιησού Χριστό, που με κάλεσε να τον ακολουθήσω και να μετάσχω στην αποστολή του. Μ’ αυτή την έννοια, επιστροφή στη Γαλιλαία σημαίνει να φυλάω στην καρδιά ζωντανή την ανάμνηση αυτής της κλήσης, όταν ο Ιησούς πέρασε από τον δρόμο μου, με κοίταξε ευσπλαχνικά, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω· επιστροφή στη Γαλιλαία σημαίνει να ξαναβρίσκω τη μνήμη αυτής της στιγμής που τα μάτια του διασταυρώθηκαν με τα δικά μου, της στιγμής που μ’ έκανε να αισθανθώ πως μ’ αγαπούσε.

Σήμερα, αυτήν εδώ τη νύχτα, καθένας μας μπορεί να διερωτηθεί : ποια είναι η Γαλιλαία μου ; Το θέμα είναι να θυμηθούμε, να γυρίσουμε πίσω με τη μνήμη. Πού είναι η Γαλιλαία μου ; Άραγε τη θυμάμαι ; Την έχω ξεχάσει ; Ζήτησέ την και θα τη βρεις ! Εκεί, ο Κύριος σε περιμένει. Ακολούθησα δρόμους και μονοπάτια που μ’ έκαναν να την ξεχάσω. Κύριε, βοήθησέ με : πες μου ποια είναι η Γαλιλαία μου· ξέρεις, θέλω να επιστρέψω εκεί για να σε συναντήσω και ν’ αφεθώ να με αγκαλιάσει η ευσπλαχνία σου. Μην έχετε φόβο, μη φοβάστε, επιστρέψτε στη Γαλιλαία ! Το ευαγγέλιο το λέει καθαρά : πρέπει να επιστρέψετε εκεί για να δείτε  τον αναστημένο Ιησού, και να γίνετε μάρτυρες της ανάστασής του. Δεν πρόκειται για επιστροφή εις τα οπίσω, δεν πρόκειται για μια νοσταλγία. Πρόκειται για επιστροφή στην πρώτη αγάπη, για να δεχτούμε τη φωτιά  που άναψε ο Ιησούς στον κόσμο, και να τη φέρουμε σε όλους, ως τα πέρατα της γης. Να επιστρέψουμε στη Γαλιλαία χωρίς φόβο.

«Γαλιλαία των εθνών»(Μτ 4,15· Ησ 8,23) : ορίζοντας του Αναστημένου, ορίζοντας της Εκκλησίας· έντονη επιθυμία συνάντησης... Ας ξεκινήσουμε !