Μεγάλος Αδελφός

URBI ET ORBI - ΠΑΣΧΑ 2014

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή και αγία γιορτή του Πάσχα !

Το άγγελμα του αγγέλου στις γυναίκες αντηχεί στην απλωμένη σε όλο τον κόσμο Εκκλησία : «Εσείς, μη φοβάστε ! Ξέρω ότι γυρεύετε τον Ιησού, τον Εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε... ελάτε να δείτε τον τόπο όπου τον είχαν αποθέσει» (Μτ 28, 5-6).

Αυτό είναι το αποκορύφωμα του Ευαγγελίου, αυτό είναι το κατ’ εξοχήν Καλό Νέο : ο Ιησούς, ο Εσταυρωμένος, αναστήθηκε ! Αυτό το γεγονός βρίσκεται στη βάση της πίστης και της ελπίδας μας : αν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί, ο Χριστιανισμός θα έχανε την αξία του· όλη η αποστολή της Εκκλησίας θα ήταν αδειασμένη από την ορμή της, γιατί από εκεί αυτή η ορμή ξεκίνησε και ξεκινάει και πάλι πάντα. Αυτό είναι το μήνυμα που φέρνουν οι χριστιανοί στον κόσμο : ο Ιησούς, η σαρκωμένη αγάπη, πέθανε πάνω στον σταυρό για τις αμαρτίες μας, αλλά ο Θεός Πατέρας τον ανάστησε και τον έκανε Κύριο της ζωής και του θανάτου. Στο πρόσωπο του Ιησού, η Αγάπη νίκησε το μίσος, η ευσπλαχνία την αμαρτία, το καλό νίκησε το κακό, η αλήθεια το ψέμα, η ζωή τον θάνατο.

 

Γι’ αυτό λέμε σε όλους : «Έλθετε και ίδετε !». Σε κάθε ανθρώπινη κατάσταση, που τη χαρακτηρίζει το εύθραυστο, η αμαρτία και ο θάνατος, το Καλό Νέο δεν είναι μόνο ένας λόγος, αλλά είναι μια μαρτυρία ανιδιοτελούς και πιστής αγάπης : σημαίνει ότι βγαίνεις από τον εαυτό σου για να πας να συναντήσεις τον άλλον, σημαίνει ότι στέκεσαι κοντά σ’ εκείνον που τον πλήγωσε η ζωή, ότι μοιράζεσαι μ’ εκείνον που δεν έχει τα απαραίτητα, ότι μένεις πλάι σ’ εκείνον που είναι άρρωστος ή ηλικιωμένος ή απόκληρος... «Έλθετε και ίδετε !» : η Αγάπη είναι πιο δυνατή, η Αγάπη δίνει τη ζωή, η Αγάπη κάνει ν’ ανθίζει η ελπίδα μέσα στην έρημο.

Μ’ αυτή τη χαρμόσυνη βεβαιότητα στην καρδιά, απευθυνόμαστε σήμερα σ’ εσένα, Αναστημένε Κύριε!

Βοήθησέ μας να σε αναζητούμε ώστε όλοι να μπορέσουμε να σε συναντήσουμε, να ξέρουμε ότι έχουμε έναν Πατέρα και πως δεν νιώθουμε ορφανοί· να μπορούμε να σ’ αγαπούμε και να σε λατρεύουμε.

Βοήθησέ μας να νικήσουμε τη μάστιγα της πείνας, που επιδεινώνεται από τις ένοπλες συγκρούσεις και από τις τεράστιες καταχρήσεις για τις οποίες συχνά είμαστε συνυπεύθυνοι.

Ικάνωσέ μας να προστατεύουμε τους ανυπεράσπιστους, προπάντων τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, που κάποτε μετατρέπονται σε αντικείμενα εκμετάλλευσης και εγκατάλειψης.

Κάνε ώστε να μπορούμε να περιθάλψουμε τους αδελφούς μας που έχουν προσβληθεί από την επιδημία Ebola στη Γουινέα Conakry, στη Σιέρα Λεόνε και στη Liberia, και όσους έχουν προσβληθεί από τόσες άλλες ασθένειες, που διαδίδονται εξαιτίας και της αδιαφορίας και της ακραίας φτώχειας.

Παρηγόρησε όλους όσοι δεν μπορούν σήμερα να γιορτάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους επειδή  απομακρύνθηκαν άδικα από τη στοργή τους, όπως οι πολλοί ιερείς και λαϊκοί, που σε πολλά μέρη του κόσμου, βρίσκονται εκτοπισμένοι.(υπό περιορισμό).

Παρηγόρησε όσους άφησαν τον τόπο τους για να μεταναστεύσουν σε μέρη όπου θα μπορούσαν να ελπίσουν σ’ ένα καλύτερο μέλλον, να ζουν με αξιοπρέπεια και να ομολογούν ελεύθερα την πίστη τους.

Σε παρακαλούμε, δοξασμένε Ιησού, κάνε να πάψουν όλοι οι πόλεμοι, κάθε εχθρότητα μεγάλη ή μικρή, παλαιά ή πρόσφατη !

Σε ικετεύουμε ιδιαίτερα για τη Συρία, την αγαπημένη, ώστε όλοι όσοι υποφέρουν από τις συνέπειες της σύγκρουσης να μπορούν να δέχονται την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια και οι αντιμαχόμενες παρατάξεις να μη χρησιμοποιούν πια τη δύναμη για να σκορπούν τον θάνατο, ιδίως ενάντια στον ανυπεράσπιστο πληθυσμό, αλλά να έχουν την τόλμη να διαπραγματευτούν την ειρήνη την επί υπερβολικά μακρόν αναμενόμενη !

Δοξασμένε Ιησού, σε παρακαλούμε να παρηγορήσεις τα θύματα των αδελφοκτόνων βιαιοτήτων στο Ιράκ και να στηρίξεις τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σε ικετεύουμε να τεθεί ένα τέρμα στις διαμάχες στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και να σταματήσουν οι φρικτές τρομοκρατικές απόπειρες σε ορισμένες περιοχές της Νιγηρίας όπως και οι βιαιότητες στο Νότιο Σουδάν.

Σε παρακαλούμε να στραφούν τα πνεύματα προς τη συμφιλίωση και την αδελφική ομόνοια στη Βενεζουέλα.

Με την Ανάστασή σου, που τη γιορτάζουμε φέτος μαζί με τις Εκκλησίες που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, σε παρακαλούμε να ξεκαθαρίσεις και να δώσεις έμπνευση στις πρωτοβουλίες ειρήνευσης στην Ουκρανία, ώστε οι ενδιαφερόμενες πλευρές, υποστηριζόμενες από την διεθνή Κοινότητα, να αναλάβουν κάθε προσπάθεια ώστε να εμποδίσουν τη βία και να οικοδομήσουν, με πνεύμα ενότητας και διαλόγου, το μέλλον της χώρας. Ώστε ως αδελφοί, να μπορέσουν σήμερα να ψάλουν : Xphctoc Bockpec.     

Για όλους τους λαούς της Γης, σε παρακαλούμε, Κύριε : εσύ που νίκησες τον θάνατο, δώσε μας τη ζωή, δώσε μας την ειρήνη ! Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλόν εορτασμό του Πάσχα !