Μεγάλος Αδελφός

Για την Εκκλησία και τις νέες τεχνολογίες

                                 

ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ  ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ  ΣΤΗΝ  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ  ΠΑΠΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ   ΛΑΪΚΟΥΣ

 

Κύριοι καρδινάλιοι, αγαπητοί αδελφοί επίσκοποι και ιερείς, αδελφοί και αδελφές!

Είναι χαρά για μένα να συναντώ το Παπικό συμβούλιο για τους Λαϊκούς συγκεντρωμένο σε ολομέλεια. Όπως άρεσε στον μακαριστό Πάπα Ιωάννη τον 2ο να θυμίζει, με το Συμβούλιο «σήμανε η ώρα του λαϊκού στοιχείου», και οι άφθονοι αποστολικοί καρποί το επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο. Ευχαριστώ τον καρδινάλιο για τους λόγους που μου απηύθυνε.

Μεταξύ των πρόσφατων πρωτοβουλιών του dicastere, θα ήθελα να υπενθυμίσω το Παναφρικανικό συνέδριο του Σεπτεμβρίου 2012, αφιερωμένο στη διαμόρφωση του λαϊκού στοιχείου στην Αφρική· όπως και το σεμινάριο μελέτης του θέματος «ο Θεός εμπιστεύεται τον άνθρωπο στη γυναίκα», με την ευκαιρία της 25ης επετείου της αποστολικής Επιστολής Mulieris dignitatem. Αυτό το σημείο απαιτεί περισσότερη εμβάθυνση. Στην πολιτισμική κρίση της εποχής μας, η γυναίκα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για να διασωθεί ό,τι είναι ανθρώπινο. Και τέλος ευχαριστώ μαζί σας τον Κύριο για την Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας στο Ρίο ντε Τζανέϊρο : μια πραγματική γιορτή της πίστης. Οι cariocas ήταν ευτυχείς και μας έκαναν όλους ευτυχισμένους. Το θέμα της ημέρας : «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», υπογράμμισε την ιεραποστολική διάσταση της χριστιανικής ζωής, την απαίτηση να βγούμε για να πάμε προς εκείνους που περιμένουν το ζωντανό νερό του Ευαγγελίου, προς τους πιο φτωχούς και αποκλεισμένους. Μιλήσαμε ακροθιγώς για τον τρόπο που η αποστολή γεννιέται από τη μεταδοτική χαρά της συνάντησης με τον Κύριο, που μεταμορφώνεται σε ελπίδα για όλους.

Γι’ αυτήν εδώ την ολομέλεια, διαλέξατε ένα θέμα πολύ επίκαιρο : «Αναγγείλατε τον Κύριο στην εποχή των αριθμών». Πρόκειται για έναν προνομιακό τομέα δράσεως των νέων, για τους οποίους το «δίκτυο» είναι, κατά κάποιο τρόπο, συμφυσικό. Το Internet  είναι μια διαδεδομένη πραγματικότητα, περίπλοκη και σε διαρκή εξέλιξη, και η ανάπτυξή του, επαναθέτει το πάντοτε επίκαιρο ερώτημα της σχέσης μεταξύ της πίστης και του πολιτισμού. Ήδη στη διάρκεια των πρώτων μετά Χριστόν αιώνων, η Εκκλησία θέλησε ν’ αναμετρηθεί με τον απίθανο ελληνικό πολιτισμό. Μπροστά σε φιλοσοφίες μεγάλου βάθους και σε μια εκπαιδευτική μέθοδο εξαιρετικής αξίας, εμποτισμένη ωστόσο με ειδωλολατρικά στοιχεία, οι Πατέρες δεν περιορίστηκαν στην αντιπαράθεση, αλλά ούτε υποχώρησαν στον συμβιβασμό με κάποιες ιδέες που ήταν αντίθετες προς την πίστη. Αλλά μπόρεσαν να αναγνωρίσουν και να αφομοιώσουν τις πιο υψηλές έννοιες, μετασχηματίζοντάς τες εσωτερικά στο φως του Λόγου του Θεού. Έκαναν έργο αυτό που ζητά ο Απόστολος Παύλος : «Πάντα δοκιμάζετε. Το καλόν κατέχετε» (Α΄Θεσ 5, 21). Ανάμεσα στις ευκαιρίες και στους κινδύνους του δικτύου, πρέπει επίσης «να δοκιμάζει κανείς τα πάντα», γνωρίζοντας ότι θα βρούμε ασφαλώς κίβδηλα νομίσματα, επικίνδυνες αυταπάτες και παγίδες προς αποφυγή. Αλλά, οδηγημένοι από το Άγιο Πνεύμα, θα βρούμε επίσης πολύτιμες ευκαιρίες για να οδηγήσουμε τους ανθρώπους προς το φωτεινό πρόσωπο του Κυρίου.

Μεταξύ των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή επικοινωνία, η πιο σημαντική αφορά το άγγελμα του Ευαγγελίου. Ασφαλώς, δεν είναι αρκετό να αποκτήσει κανείς τεχνολογικές ικανότητες, όσο ενδιαφέρουσες κι αν είναι αυτές. Εκείνο που ενδιαφέρει πριν απ’ όλα είναι να συναντήσει κανείς πραγματικούς ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, συχνά πληγωμένους ή αποπλανημένους, για να τους προσφέρει πραγματικούς λόγους να ελπίζουν. Το άγγελμα απαιτεί ανθρώπινες σχέσεις αυθεντικές και άμεσες ώστε να καταλήξουν σε μια προσωπική σχέση με τον Κύριο. Το διαδίκτυο λοιπόν δεν είναι αρκετό, η τεχνολογία δεν επαρκεί. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η παρουσία της Εκκλησίας στο διαδίκτυο θα ήταν άχρηστη· το αντίθετο, είναι απαραίτητο να είμαστε παρόντες, πάντα μ’ ένα ύφος ευαγγελικό, μέσα σ’ αυτό που για πολλούς, ιδιαίτερα τους νέους, έχει γίνει ένα είδος περιβάλλοντος ζωής, για να ξυπνήσουμε τα  απαράγραπτα ερωτήματα της καρδιάς σχετικά με το νόημα της ύπαρξης, και να υποδείξουμε την οδό που οδηγεί σ’ Εκείνον, στην απάντηση, στη σαρκωμένη θεία ευσπλαχνία, στον Κύριο Ιησού.

Αγαπητοί φίλοι, η Εκκλησία βρίσκεται πάντα εν πορεία, στην αναζήτηση νέων οδών για το άγγελμα του Ευαγγελίου. Η συμβολή και η μαρτυρία των λαϊκών πιστών αποκαλύπτονται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο απαραίτητες. Εμπιστεύομαι, λοιπόν, το παπικό Συμβούλιο για τους λαϊκούς στην άπαυστη και μητρική μεσιτεία της Μακαρίας Παρθένου Μαρίας, ενώ σας ευλογώ με όλη μου την καρδιά. Ευχαριστώ.                   

+