Μεγάλος Αδελφός

2014 Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής – ΑΙΓΥΠΤΟΣ

                                     ΡΥΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

                                     Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΕΝΑΡΞΗ :

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΟΜΗΓΥΡΗΣ  [*Παραπομπή στη σελ. των προτεινόμενων ύμνων με τη μουσική τους]*

                                                                                                                                                         [Παρακαλείσθε να σηκωθείτε]

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Υπεύθυνη  1 : Σας καλωσορίζουμε σ’ αυτή τη συνάντηση της Παγκόσμιας Ημέρας Προσευχής,  που φέτος ετοιμάστηκε από την Αίγυπτο. Πολλοί σκέπτονται ότι η Αίγυπτος της Βίβλου συνδέεται με τους Φαραώ που μεταχειρίστηκαν τους Ισραηλίτες ως δούλους, ώσπου ο Μωυσής να τους οδηγήσει από τη δουλεία προς την ελευθερία. Λησμονούμε συχνά τον ηρωικό ρόλο που έπαιξε  η κόρη του Φαραώ στη βιβλική ιστορία της σωτηρίας. Αυτή η εκπληκτική γυναίκα τόλμησε ν’ αντισταθεί στη διαταγή του πατέρα της όταν έσωσε από τον πνιγμό και τον θάνατο τον μικρό Μωυσή. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με άλλες γυναίκες για να τον προστατέψει και τον μεγάλωσε σαν δικό της παιδί. Η Βίβλος περιέχει πολλά άλλα παραδείγματα που δείχνουν πώς η Αίγυπτος υπήρξε τόπος προσφυγής. Όταν ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς, ως βρέφος ακόμη, απειλήθηκε από την νηπιοκτονία του Ηρώδη, η Αίγυπτος υπήρξε ασφαλής τόπος γι’ αυτόν και για την Αγία Οικογένεια. [Παραπομπή στο συμπληρωματικό υλικό : Καταφυγή     στην Αίγυπτο]

 

Σημαντική είναι επίσης η παλαιοχριστιανική εποχή στην Αίγυπτο. Ο απόστολος Μάρκος είναι ο ιδρυτής της πρώτης αιγυπτιακής Εκκλησίας και της πρώτης θεολογικής σχολής, όπου σπούδασαν πολλοί από τους μεγάλους χριστιανούς στοχαστές, όπως ο Ωριγένης, ο Μέγας Αθανάσιος  και ο Κλήμης Αλεξανδρείας. Η Εκκλησιαστική Ιστορία μάς λέει ότι η Αίγυπτος υπήρξε όχι μόνο ο τόπος όπου συνήλθαν σημαντικές χριστιανικές σύνοδοι των πρώτων αιώνων, αλλά και ότι η ίδια η Εκκλησία της Αιγύπτου έστειλε ιεραποστόλους σε διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στη Νουβία, στο Σουδάν και στην Αιθιοπία.

 

Σήμερα, η Εκκλησία στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Χαιρόμαστε την οικουμενική συμμετοχή των διαφόρων Εκκλησιών αυτής της χώρας στην Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής. Πράγματι, αυτή η ημέρα, η πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου κάθε χρόνο,  είναι μια λαμπρή γιορτή για τις αιγυπτιακές οικογένειες.

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΉ

 

Υπεύθυνη 2 : Καλώς ήρθατε στην Αίγυπτο ! Σας καλούμε να προσευχηθείτε μαζί μας μπροστά στον Θεό, που η αγάπη του και η ευσπλαχνία του κυλούν ανάμεσά μας, όπως τα ρυάκια στην έρημο.

 

Έχουμε συγκεντρωθεί στο όνομα του Θεού – του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

 

Θέλουμε ν’ αρχίσουμε αυτή την ώρα προσευχής, φέρνοντας στο νου μας τα παρακάτω λόγια της Γραφής : «Αν ισχυριστούμε πως είμαστε αναμάρτητοι, εξαπατούμε τον εαυτό μας και δεν λέμε την αλήθεια. Αν όμως ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός, που κρατάει τον λόγο του και μας σώζει, θα συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και θα μας καθαρίσει από κάθε άδικη πράξη» (1 Ιω 1, 8-9).

                                                                                                                                                                                                                      [Παύση]

ΟΛΟΙ : Άκουσε, Θεέ μας, άκουσε τις φωνές μας που βγαίνουν από την έρημο της ζωής μας.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

 

ΟΛΟΙ : Παντοδύναμε Θεέ, ουράνιε Πατέρα μας, ομολογούμε ότι αμαρτήσαμε με πολλούς τρόπους απέναντί σου και μεταξύ μας : άλλοτε από αμέλεια, άλλοτε από αδυναμία ή πείσμα. Ομολογούμε την έλλειψη ανοχής και φροντίδας για τον πλησίον μας. Λυπόμαστε ειλικρινά και μετανιώνουμε για τις κακές μας σκέψεις, για τα ένοχα λόγια μας και για τις επαίσχυντες πράξεις μας, ηθελημένες ή όχι. Ως πιστός λαός, θέλουμε να μετατρέψουμε τη μετάνοιά μας σε πράξη προσευχής. Να γίνουμε σαν τις «ιτιές πλάι στα ρυάκια που κυλούν». Από αγάπη προς τον Υιό σου, τον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό, που πήρε πάνω του τις αμαρτίες μας, συγχώρησέ μας όλα όσα έγιναν, και δώσε μας τη δύναμη να υπηρετούμε εσένα με ανακαινισμένη ζωή, προς δόξαν του μεγάλου και ανεκτίμητου ονόματός σου. Αμήν.

 

Υπεύθυνη 1 :  Ο Κύριος ας σκορπίσει πάνω μας το νερό της συγνώμης, ας μας συγχωρήσει και ας μας δώσει την ειρήνη του. Αμήν.

                                                                                                                                                                        [Παρακαλείσθε να σηκωθείτε]

ΥΜΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ  «Εκείνη που έχει εμπιστοσύνη σ’ εμένα» (ΠΗΠ 1984 Σουηδία)

 

Αναγνώστρια 1 :          [Διαβάζει Ησαΐα 44, 2-4]

                                         Ο ΚΥΡΙΟΣ λέει : Εγώ σε δημιούργησα

                                         και σ’ έπλασα απ’ την κοιλιά της μάνας σου

                                         και σε βοηθάω.

                                         Μη φοβάσαι,

 

ΟΛΟΙ :                             γιατί νερά θα δώσω σε διψασμένη γη

                                         και ποταμούς σε στεγνωμένο έδαφος.

 

Αναγνώστρια 1 :          Το Πνεύμα μου στους απογόνους σου θα βάλω

                                         και στα παιδιά σου την ευλογία μου,

                                         και θα βλαστήσουνε σαν χόρτο καλοποτισμένο,

                                         καθώς οι ιτιές πλάι σε τρεχούμενα νερά.

 

[Θεατρική πράξη : Αιγυπτιακή ΜΟΥΣΙΚΗ, με κύμβαλα και άλλα όργανα, εισάγει την πομπή τεσσάρων αιγυπτίων γυναικών που μπαίνουν με τη μουσική και παίρνουν θέση μπροστά, με πρόσωπο προς τη συνάθροιση.]

 

ΠΟΜΠΗ

 

1η Γυναίκα :                 [με αρχαίο αιγυπτιακό φόρεμα, κρατάει το κλειδί της ζωής και ένα άνθος Λωτού στα μαλλιά]

2η Γυναίκα :                 [με ένδυμα χωρικής, κρατάει μια στάμνα με νερό]

3η Γυναίκα :                 [με ενδυμασία αστής, κρατάει έναν φορητό υπολογιστή]

4η Γυναίκα :                 [νεαρό κορίτσι με τζηνς, κρατάει ένα κινητό τηλέφωνο και την αιγυπτιακή σημαία]

 

1η Γυναίκα : Δοξάζουμε τον Κύριο για τον σπουδαίο πολιτισμό της Αρχαίας Αιγύπτου που οφείλει την ύπαρξή του στην εκπληκτική ενέργεια του ποταμού Νείλου. Πάνω στο γόνιμο έδαφος που σχηματίστηκε χάρη σ’ αυτόν, χτίστηκε μια στέρεη αυτοκρατορία. Είμαστε περήφανες για τα αρχαία και επιβλητικά μας μνημεία που θυμίζουν την ιστορία της Αιγύπτου και το όραμα του Φαραώ – μνημεία που πλούτισαν τη χώρα στην Αρχαιότητα και που την πλουτίζουν ακόμα και σήμερα, σε πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο. Δύο από αυτά τα μνημεία ανήκουν στα επτά θαύματα του Αρχαίου κόσμου : Ο Φάρος της Αλεξανδρείας και οι τρεις Πυραμίδες της Giza. Ο  Φάρος της Αλεξανδρείας χτίστηκε πριν 2000 χρόνια, και καταστράφηκε γύρω στο 1400. Είναι σαν ένα σύμβολο της αναζήτησης από τον λαό πνευματικού φωτός. Οι τρεις Πυραμίδες της Giza, αυτές, είναι ακόμα ορατές, και μαρτυρούν την αναζήτηση από μέρους εκείνων που τις οικοδόμησαν του βαθύτερου νοήματος της παρούσης ζωής και μιας πιο πλούσιας ζωής μετά τον θάνατο.

 

ΟΛΟΙ : Θαυμάζουμε τη σοφία που ανακαλύπτει κανείς στην Ιστορία, και πώς αυτή κάνει τους ανθρώπους να πλησιάζονται μεταξύ τους.

 

2η Γυναίκα : Ζω σ’ ένα μικρό χωριό της Αιγύπτου, και ξέρω πώς να τα βγάζω πέρα με τα λίγα που έχω. Στο χωριό, εμείς οι γυναίκες κάνουμε πολλά για ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες της οικογένειάς μας, με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, φτιάχνοντας τυρί και γιαούρτι και ετοιμάζοντας μεγάλα άζυμα ψωμιά. Πρόσφατα, έμαθα να διαβάζω. Οι περισσότερες από τις γειτόνισσές μου πηγαίνουν την Παρασκευή στο Τζαμί. Δεν υπάρχει ναός στο χωριό μας, την Κυριακή πηγαίνω, λοιπόν, στην Εκκλησία της κοντινής πόλης. Ευχαριστούμε τον Κύριο και τον δοξάζουμε για τον Νείλο και τις λίμνες του. Ο Νείλος, που έρχεται από την κεντρική Αφρική, ποτίζει τους αγρούς μας, μας ξεδιψάει και μας προμηθεύει άφθονα ψάρια για τροφή μας. Είναι ο δεύτερος ποταμός του κόσμου σε μήκος : μας ενώνει με τους λαούς άλλων εθνών και διαφορετικών πολιτισμών. Το τρεχούμενο νερό του συμβολίζει το Ζωντανό Νερό που ο Ιησούς προσφέρει στον καθένα μας.

 

ΟΛΟΙ : Γιορτάζουμε το ποτάμι που ποτίζει και αναπτύσσει τις καλλιέργειές μας, και την πίστη που τρέφει και στηρίζει τις κοινότητές μας.

 

3η Γυναίκα : Είμαι μια πολίτις της σύγχρονης Αιγύπτου και εργάζομαι για την κυβέρνηση στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Εργάζομαι στο Υπουργείο Γεωργίας, και το τμήμα μου είναι υπεύθυνο για την άρδευση της ερήμου. Σήμερα, πολλά εδάφη που ήταν άλλοτε έρημοι καλύπτονται από πολύχρωμες φυτείες. Ως γυναίκα που ζω μόνη, μπορώ ν’ αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην Εκκλησία μου, που είναι μία από τις πολυάριθμες Ορθόδοξες Κοπτικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο. Η Ορθόδοξη Κοπτική Εκκλησία χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα. Αλλά υπάρχουν επίσης πολυάριθμες άλλες Εκκλησίες διαφόρων δογμάτων. Μόνο στο Κάιρο, υπάρχουν περισσότερες από 200 Εκκλησίες. Δοξάζουμε τον Κύριο για την ενότητά μας στο πρόσωπο του Χριστού, για την ελευθερία μας να συναθροιζόμαστε και να τελούμε τη λατρεία, και για τις δυνατότητες που έχουμε να εργαζόμαστε για την Κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα.

 

ΟΛΟΙ : Χαιρόμαστε όχι μόνο γιατί η έρημος ανθίζει με κάθε είδους ζωντανά χρώματα, αλλά και γιατί οι Εκκλησίες αναζητούν την ενότητα στο πρόσωπο του Χριστού.

 

4η Γυναίκα : Είμαι ενθουσιασμένη που ζω σ’ αυτή τη θαυμάσια ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή  των I-pods, του skype, του facebook και των κινητών τηλεφώνων. Στην Αίγυπτο υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Υπάρχει επίσης η μέση τάξη στην οποία ανήκω. Όπως πολλοί άλλοι της γενιάς μου, είμαι πτυχιούχος μιας Σχολής Γλωσσών και μιλάω άνετα τρεις γλώσσες : αραβικά, αγγλικά και γαλλικά.

Μερικοί φίλοι μου μιλούν και γερμανικά. Αυτές οι θαυμάσιες δυνατότητες σπουδών επέτρεψαν σ’ εμάς τους νέους να προγραμματίσουμε και να πραγματοποιήσουμε με επιτυχία τις εκδηλώσεις της 25ης Ιανουαρίου 2011. Αρχίσαμε στην Αίγυπτο μια διαδικασία επανάστασης που γεννήθηκε αρχικά στην Τυνησία, και που εξακολουθεί να εξελίσσεται με διάφορες μορφές στον αραβικό κόσμο. Είναι πράγματι συναρπαστικό για όλους μας, χριστιανούς και μωαμεθανούς, να βγαίνουμε ενωμένοι στην Πλατεία Tahrir και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Μολονότι πολλά μεσολάβησαν στο μεταξύ, συνεχίζουμε να θυμόμαστε την υπόσχεση του Κυρίου στο βιβλίο του Ησαΐα : «Ευλογημένη να  ‘ναι η Αίγυπτος, ο λαός μου», κι έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό ότι θα εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση, στον καιρό της.

 

ΟΛΟΙ : Σ’ ευχαριστούμε και σε υμνούμε, Κύριε, και παρακαλούμε οι νέοι – χριστιανοί και μωαμεθανοί – να μπορέσουν μια μέρα να δουν να προβάλλει η ειρήνη και η δικαιοσύνη, όπως τα ρυάκια που κυλούν στην έρημο.

 

Αναγνώστρια 2 :     [Διαβάζει Ησαΐα 35, 1-2, 5-7]

                                    Ας χαίρεται η έρημος κι ο τόπος ο ξερός.

                                    Η χέρσα γη ας αγάλλεται κι ως κρίνο ας λουλουδίζει.

                                    Άνθη ας την πλημμυρίζουνε, φαιδρά ας πανηγυρίζει

                                    και της χαράς ν’ ακούγεται γιορταστικός ο αχός.

                                    Τότε τα μάτια θ’ ανοιχτούνε των τυφλών

                                    και των κουφών τ’ αυτιά θ’ ακούσουν.

                                    Τότε ο χωλός καθώς το ελάφι θα πηδά

                                    κι η γλώσσα του κωφάλαλου θα τραγουδάει.

                                    Πλήθος νερά θε ν’ αναβρύσουνε στην έρημο

                                    και μες στη στέπα ρεματιές θ’ αχολογούνε.

 

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΟΜΗΓΥΡΗΣ (2*)                                                                                                                           [Παρακαλείσθε να σηκωθείτε]

 

[Διευθετείστε τη σκηνή για τη βιβλική ιστορία. Οι τρεις αιγύπτιες γυναίκες θ’ αναπαραστήσουν τη βιβλική ιστορία, ενώ η 4η γυναίκα προτείνει τη μετάβαση με λίγα λεπτά περισυλλογής, που μπορεί επίσης να έχει προετοιμαστεί από την Ομάδα.]

 

ΒΙΒΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ  Ιωάννης 4, 3-12

 

1η Γυναίκα :  (διαβάζει Ιωάννη 4, 3-6)

Ο Ιησούς άφησε την Ιουδαία κι έφυγε πάλι για τη Γαλιλαία.  Έπρεπε όμως να περάσει από τη Σαμάρεια. Έφτασε έτσι σε μια πόλη της Σαμάρειας που λεγόταν Συχάρ, κοντά στο χωράφι που είχε δώσει ο Ιακώβ στον γιο του τον Ιωσήφ. Εκεί βρισκόταν το πηγάδι του Ιακώβ. Ο Ιησούς, κουρασμένος από την πεζοπορία, κάθισε κοντά στο πηγάδι. Ήταν γύρω στο μεσημέρι.

 

2η Γυναίκα :  (διαβάζει τον στ.7) Έρχεται τότε μια γυναίκα από τη Σαμάρεια να βγάλει νερό.

 

3η Γυναίκα : (στ. 8) Ο Ιησούς της λέει : «Δωσ’ μου να πιω». (Οι μαθητές του είχαν πάει στην πόλη ν’ αγοράσουν τρόφιμα.)

 

2η Γυναίκα :  (στ. 9) Η γυναίκα του απάντησε : «Εσύ είσαι Ιουδαίος κι εγώ Σαμαρείτισσα. Πώς μπορείς να ζητάς να σου δώσω νερό να πιεις; - επειδή οι Ιουδαίοι απέφευγαν κάθε επικοινωνία με τους Σαμαρείτες.

 

3η Γυναίκα :  (στ. 10) Ο Ιησούς της απάντησε : «Αν ήξερες τι δώρο ετοιμάζει ο Θεός για τους ανθρώπους, και ποιος είναι αυτός που σου λέει : ‘’δωσ’ μου να πιω’’, τότε εσύ θα του ζητούσες ζωντανό νερό και θα σου το ‘δινε.»

 

2η Γυναίκα :  (στ. 11-12) Του λέει η γυναίκα : «Κύριε, εσύ δεν έχεις ούτε καν κουβά, και το πηγάδι είναι βαθύ. Από πού, λοιπόν, το ‘χεις το ζωντανό νερό; Μήπως εσύ είσαι ανώτερος από τον πρόγονό μας τον Ιακώβ που μας χάρισε αυτό το πηγάδι, κι απ’ όπου ήπιε ο ίδιος και οι γιοι του και τα ζωντανά του;»

 

3η Γυναίκα :  (στ. 13-14)  Ο Ιησούς της απάντησε : «Όποιος πίνει απ’ αυτό το νερό θα διψάσει πάλι. Όποιος, όμως, πιει από το νερό που θα του δώσω εγώ δεν θα διψάσει ποτέ, αλλά το νερό που θα του δώσω θα γίνει μέσα του μια πηγή που θ’ αναβρύζει νερό ζωής αιώνιας.»

 

2η Γυναίκα :  (στ. 15) Του λέει η γυναίκα : «Κύριε, δωσ’ μου αυτό το νερό για να μην διψάω, κι ούτε να έρχομαι ως εδώ για να το παίρνω.»

 

3η Γυναίκα :  ( στ. 16) Τότε ο Ιησούς της είπε : «Πήγαινε να φωνάξεις τον άνδρα σου κι έλα εδώ.»

 

2η Γυναίκα :  (στ. 17) Η γυναίκα του απάντησε : «Δεν έχω άνδρα.»

 

3η Γυναίκα :  (στ. 18) Ο Ιησούς της λέει : «Σωστά είπες, ‘’δεν έχω άνδρα’’,  γιατί πέντε άνδρες είχες, κι αυτός που ζεις τώρα μαζί του δεν είναι άνδρας σου. Πάνω σ’ αυτό είπες την αλήθεια.»

 

2η Γυναίκα :  (στ. 19) «Κύριε, του λέει η Γυναίκα, βλέπω ότι είσαι προφήτης. Οι πατέρες μας λάτρεψαν τον Θεό πάνω σ’ ετούτο το βουνό. Εσείς όμως λέτε ότι στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ο τόπος όπου πρέπει κανείς να τον λατρεύει.»

 

3η Γυναίκα :  (στ. 20-24) Ο Ιησούς της λέει : «Πίστεψέ με, γυναίκα, είναι κοντά ο καιρός που δεν θα λατρεύετε τον Πατέρα ούτε σ’ αυτό το βουνό ούτε στα Ιεροσόλυμα. Εσείς οι Σαμαρείτες λατρεύετε αυτό που δεν το ξέρετε, εμείς, όμως, λατρεύουμε αυτό που το ξέρουμε, γιατί η σωτηρία έρχεται στον κόσμο από τους Ιουδαίους. Είναι όμως κοντά ο καιρός, ήρθε κιόλας, που όσοι πραγματικά λατρεύουν, θα λατρέψουν τον Πατέρα με τη δύναμη του Πνεύματος που αποκαλύπτει την αλήθεια. Γιατί έτσι τους θέλει ο Πατέρας αυτούς που τον λατρεύουν. Ο Θεός είναι πνεύμα. Κι αυτοί που τον λατρεύουν πρέπει να τον λατρεύουν πνευματικά και αληθινά.»

 

2η Γυναίκα :  ( στ. 25) Του λέει τότε η γυναίκα : «Ξέρω ότι θα έρθει ο Μεσσίας, δηλαδή ο Χριστός. Όταν έρθει εκείνος θα μας τα εξηγήσει όλα.»

 

3η Γυναίκα :   (στ. 26) Της λέει ο Ιησούς : «Εγώ είμαι, εγώ που σου μιλάω αυτή τη στιγμή.»

 

2η Γυναίκα :   (Με ευχάριστη έκπληξη) Εσύ, ο Μεσσίας;!

 

1η Γυναίκα :   (στ. 28) Τότε η γυναίκα, αφήνοντας τη στάμνα της, πήγε στην πόλη, κι άρχισε να λέει στον κόσμο :

 

2η Γυναίκα :    (στ. 29) «Ελάτε να δείτε έναν άνθρωπο που μου είπε όλα όσα έχω κάνει στη ζωή μου. Μήπως είναι αυτός ο Μεσσίας;»

 

1η Γυναίκα :  (στ. 30, 39-43) Βγήκαν, λοιπόν, από την πόλη κι έρχονταν σ’ αυτόν. Πολλοί από τους Σαμαρείτες εκείνης της πόλης πίστεψαν σ’ αυτόν εξαιτίας της γυναίκας που έλεγε : «Μου είπε όλα όσα έχω κάνει.» Όταν, λοιπόν, οι Σαμαρείτες ήρθαν κοντά του, τον παρακαλούσαν να μείνει μαζί τους. Κι έμεινε εκεί δύο μέρες. Έτσι πίστεψαν πολύ περισσότεροι ακούγοντας τα λόγια του, κι έλεγαν στη γυναίκα :  Η πίστη μας δεν στηρίζεται πια στα δικά σου λόγια, γιατί εμείς οι ίδιοι τον έχουμε τώρα ακούσει και ξέρουμε πως πραγματικά αυτός είναι ο σωτήρας του κόσμου.

 

4η Γυναίκα :  Ως νέα γυναίκα της Αιγύπτου, εκπλήσσομαι να βλέπω πόσο η συνομιλία της Σαμαρείτισσας πλάι στο πηγάδι είχε συνέπειες σε όλη την κοινότητά της. Παρατήρησα κι εγώ η ίδια μια παρόμοια αλλαγή στη δική μου κοινότητα. Όχι πλάι σ’ ένα πηγάδι, αλλά μέσα από τη συγκέντρωσή μας στην πλατεία Tahrir.

Δεν μπορώ να πάψω να σκέφτομαι πόσο τυχερή ήταν, και πόσο επωφελήθηκε από το γεγονός αυτό. Η συνομιλία της με τον Ιησού προχώρησε όλο και περισσότερο σε βάθος. Ως το σημείο που δεν υπήρχε πια φραγμός μεταξύ τους. Η συνομιλία ξεκίνησε με το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο,  για να προχωρήσει σε μια προσφορά και μια αποδοχή του Ύδατος της Ζωής.

Είμαι μια νέα γυναίκα και μου αρέσει να διαβάζω τη Βίβλο, όχι μόνο επειδή περιέχει ιστορίες που διαδραματίζονται κοντά στη χώρα μου, αλλά επειδή με εμπνέει να έχω εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Θεού. Τον καιρό της Βίβλου, το πηγάδι ήταν ένας τόπος συνάντησης για τις κοινότητες : συνάντησης όχι μόνο με άλλους ανθρώπους, αλλά και με τον Θεό ή τον απεσταλμένο του. Στο πηγάδι της Σαμάρειας, ο Ιησούς είδε μια γυναίκα και της μίλησε – κάτι που δεν συνηθιζόταν. Εκείνη τον είδε, του μίλησε και τον ονόμασε «έναν προφήτη που της πρόσφερε το  ζωντανό νερό.»

 

2η Γυναίκα :  Το νερό είναι ουσιώδες για τη ζωή. Χρειάζεται ένα πηγάδι ή μια πηγή στην έρημο για να μπορεί κανείς να ζήσει! Έμαθα ότι η εβραϊκή λέξη για το πηγάδι και την πηγή είναι η ίδια με το ρήμα βλέπω. Μπορώ να δω τον εαυτό μου κοντά σ’ ένα πηγάδι, κοιτάζοντας το νερό στο βάθος. Το νερό είναι σαν ένας καθρέφτης. Δεν βλέπω μόνο το ομοίωμά μου, αλλά αν κοιτάξω καλύτερα μπορώ να δω ολόκληρο τον κόσμο. Μπορώ να δω τα ρυάκια που σχηματίζονται στην έρημο. Μπορώ να δω τον Ιησού να προσφέρει το ζωντανό νερό, και μπορώ να δω τις κοπέλες και τις γυναίκες να το παίρνουν με χαρά και να το φέρνουν μαζί τους εκεί που ζουν. Μπορώ να τις δω να προσφέρουν αυτό το ζωντανό νερό σε όλους όσους συναντούν. Μπορώ να δω τον Θεό να μετατρέπει τις ερήμους της απελπισίας, της καταστροφής και της απόγνωσης σε ρυάκια με γλυκό και ζωντανό νερό.

 

4η Γυναίκα :  Κι αν αρχίζαμε κι εμείς μια συνομιλία πλάι στο πηγάδι; Έστω πλάι στην πηγή που έχουμε εδώ [παίρνει τη στάμνα της 2ης ΓΥΝΑΙΚΑΣ και την φέρνει σε κοινή θέα], ή, μετά στο κινητό σας τηλέφωνο και στο κοινωνικό σας δίκτυο !

 

[ Σ’ αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρξει η διατύπωση μιας σκέψης, ένας μικρός λόγος ή κήρυγμα, σχετικά με ερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί, ή η 4η ΓΥΝΑΙΚΑ μπορεί να συνεχίσει ως εξής :]

 

Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μοιραστείτε με το πρόσωπο που κάθεται δίπλα σας, περιγράφοντας μια στιγμή όπου σας είδε ο Θεός ή σας αναγνώρισε ο Θεός , πλάι στο πηγάδι… Μιλήστε για την εμπειρία σας της ζωής στην έρημο. Ποιος έκανε να γεννηθεί η άνοιξη ή το ρυάκι που δίνει τη ζωή; Διερευνήστε μαζί με τι τρόπους αυτό το ζωντανό νερό που δεχτήκατε μπορεί να γίνει ρυάκια στην έρημο για τις κοινότητές σας.

 

[Μοιράστε κορδέλες η χάρτινες λωρίδες στους παρόντες καθώς ξαναμπαίνουν στην εκκλησία, καλώντας τους να γράψουν μία ή δύο φράσεις που να δείχνουν με ποιους διάφορους τρόπους το ζωντανό νερό μπορεί να τρέξει στην έρημο σήμερα. Αυτές οι κορδέλες θα τοποθετηθούν μέσα στη στάμνα.]

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

 

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΟΜΗΓΥΡΗΣ  (3*, ενώ συλλέγονται οι προσφορές)*                                       [Παρακαλείσθε να σηκωθείτε]

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ

[Πριν την προσφορά, η υπεύθυνη 2 θα εξηγήσει πώς θα χρησιμοποιηθεί η φετινή συλλογή προσφορών]

                                                                                                                                                           [Παρακαλείσθε να καθίσετε]

Αναγνώστρια 2 :    [διαβάζει Ησαΐα 41, 18-20]

                                    Εγώ, ο Κύριος, απάνω στα γυμνά βουνά

                                    θα κάνω να κυλούν ποτάμια

                                    και μέσα στα φαράγγια ν’ αναβρύζουνε πηγές.

ΟΛΟΙ :                        Θα κάνω η έρημος να γίνει λίμνη,

                                     η γη η άνυδρη τρεχούμενα νερά.

Αναγνώστρια 2 :      Την έρημο με κέδρους θα φυτέψω,

                                      με ακακίες, με μυρτιές κι ελιές.        

                                      Στη στέπα θα φυτέψω κυπαρίσσια,

                                      πεύκα και πλάτανους μαζί.

                                      Έτσι όλοι θα γνωρίσουν,

                                      θα σκεφτούν κι όλοι θα καταλάβουν

                                      πως του Κυρίου το χέρι τα ‘κανε όλα αυτά.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

 

Υπεύθυνη 1 : Κύριε, σύμφωνα με τις υποσχέσεις σου, άκουσε τις προσευχές μας. Σου ζητούμε να μας βοηθήσεις να γίνουμε τα όργανα που θα διευκολύνουν την εκπλήρωση των υποσχέσεών σου όπως τις μετέδωσες μέσα στο Βιβλίο του Ησαΐα. Μακάρι να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το νερό που μας χαρίζεις, ώστε να το χρησιμοποιούμε με υπευθυνότητα και φειδώ. Δώσε μας ευαισθησία απέναντι στις περιοχές που μαστίζονται από φτώχεια και φυσικές καταστροφές – είτε πρόκειται για την Αίγυπτο ή για άλλα μέρη του κόσμου – ώστε να μπορούμε να συμβάλλουμε με τις προσπάθειές μας στην ανακούφιση από τα δεινά τους.

 

ΟΛΟΙ :  Εισάκουσέ μας, Κύριε !

 

Υπεύθυνη 2 : Προσευχόμαστε για τις γυναίκες στην Αίγυπτο, τις όμοιές μας, και σε όλες τις άλλες χώρες, γιατί συνήθως οι γυναίκες είναι οι πρώτες που υποφέρουν όταν η οικονομία δεν πάει καλά. Αξίωσέ μας να προσπαθήσουμε να σβήσουμε τη δίψα τους και να ποτίσουμε τις άνυδρες περιοχές.

 

ΟΛΟΙ :  Εισάκουσέ μας, Κύριε !

 

Υπεύθυνη 1 : Παρακαλούμε ειδικά για τις παραμελημένες χήρες στον κόσμο ολόκληρο : ευαισθητοποίησέ μας στις ανάγκες τους, ώστε να μην υποχρεώνονται να επαιτούν ή να εκδίδονται.

 

ΟΛΟΙ :  Εισάκουσέ μας, Κύριε !

 

Υπεύθυνη 2 :  Παρακαλούμε να υπάρξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παιδεία, ειδικά για την παιδεία των κοριτσιών. Βοήθησέ μας να χρησιμοποιούμε για τον σκοπό αυτόν τα χαρίσματα που τόσο γενναιόδωρα μας έχεις δώσει, ώστε τα πρόσωπα αυτά να μπορέσουν να παίξουν ένα ρόλο πιο οικοδομητικό μέσα στην κοινωνία.

 

ΟΛΟΙ :  Εισάκουσέ μας, Κύριε !

 

Υπεύθυνη 1 :  Κύριε που είσαι η αγάπη, χάρισέ μας πνεύμα αλτρουιστικής αγάπης, συγνώμης και γενναιοψυχίας, και ελευθέρωσέ μας από κάθε εγωισμό, ώστε μέσα από μας, το δικό σου ζωντανό νερό να διαδίδεται  παντού μέσα στον κόσμο.

 

ΟΛΟΙ :  Εισάκουσέ μας, Κύριε, στο όνομα του Ιησού Χριστού, του σωτήρα μας. Αμήν.

 

Υπεύθυνη 2 : [Διαβάζει Ησαΐα 43, 18-19]

                          Τώρα τα περασμένα μην τα θυμάστε πια

                           και μην ξαναγυρνάτε στα γεγονότα τα παλιά.

                           Κοιτάξτε ! Εγώ κάτι καινούργιο κάνω

                           που έγινε κιόλας, δεν το βλέπετε ;

                           Ναι, θα κάνω δρόμο μες στην έρημο

                           και μες στην ερημιά ποτάμια.

 

[Οι τέσσερεις γυναίκες της πομπής έρχονται μπροστά και αναφέρουν τα χωρία του Ησαΐα 44, 1-3]

 

1η Γυναίκα :     Νερά θ’ απλώσω στη διψασμένη γη,

2η Γυναίκα :     και ποταμούς σε στεγνωμένο έδαφος.

3η Γυναίκα :     Το Πνεύμα μου στους απογόνους σου θα βάλω

4η Γυναίκα :      και στα παιδιά σου την ευλογία μου.

Και οι τέσσερεις γυναίκες μαζί : Αυτά λέει ο Κύριος.

 

ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ (τραγουδιστά)                                                                                            [ Παρακαλείσθε να σηκωθείτε]

 

ΕΥΛΟΓΙΑ

                             Εγώ, ο Κύριος πάντοτε θα σας οδηγώ, και την ψυχή σας θα χορταίνω στη γη την άνυδρη.

                             Σαν περιβόλι θα ‘σαστε πλούσια ποτισμένο,

                             και σαν νεροπηγή αστείρευτη. (Ησαΐας 58, 11)

 

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΟΜΗΓΥΡΗΣ  [4*, ενώ οι γυναίκες βγαίνουν]

 

ΚΑΤΑΛΗΞΗ  

+