Μεγάλος Αδελφός

Όπως ακριβώς μια νοσοκόμα, ο Θεός θεραπεύει τις πληγές μας με τα χέρια του.

22 Οκτωβρίου, 2013.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για το μυστήριο του Θεού στη διάρκεια της ομιλίας του στην Casa  Santa Marta, στο Βατικανό. Είπε ότι ο Θεός προκαλεί τους χριστιανούς καθώς ‘’ανακατεύεται’’ στη ζωή τους. Πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει κανείς μόνο με τη θεωρία κατά την προσευχή.

«Ένας άνθρωπος δημιούργησε την αμαρτία κι ένας άνθρωπος μας έσωσε. Ο Θεός είναι κοντά, είναι κοντά στην ιστορία μας. Από την πρώτη στιγμή, όταν διάλεξε τον πατέρα μας, τον Αβραάμ, βάδισε μαζί με τον λαό Του. Και ο ίδιος ο Ιησούς είχε τη δουλειά ενός τεχνίτη:  ένας εργάτης που χρησιμοποιεί τα χέρια του. Η εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου είναι η εικόνα μιας νοσοκόμας στο νοσοκομείο που θεραπεύει τις πληγές μας, μία κάθε φορά. Ακριβώς όπως ο Θεός που μπερδεύεται, ανακατεύεται στις αθλιότητές μας, έρχεται κοντά στις πληγές μας και τις θεραπεύει με τα χέρια του. Και για να έχει πράγματι χέρια, έγινε άνθρωπος. Έτσι ο Θεός μας σώζει όχι μόνο με διάταγμα: μας σώζει με τρυφερότητα και με θωπείες. Μας σώζει με τη ζωή Του για μας.»

«Όπου επλεόνασεν η αμαρτία υπερεπερίσσευσεν η χάρις. Καθένας από μας γνωρίζει τις αθλιότητές του και γνωρίζει πόσο είναι πολλές. Αλλά το διακύβευμα του Θεού είναι να τις ανατρέψει και να θεραπεύσει τις πληγές όπως έκανε ο Ιησούς με την υπερπερίσσεια της χάριτος και της αγάπης Του. Εκείνοι που είναι πιο κοντινοί στην καρδιά του Ιησού είναι αμαρτωλοί, γιατί αυτούς πηγαίνει ν’ αναζητήσει, τους καλεί και τους θεραπεύει, ενώ εκείνοι που είναι υγιείς δεν χρειάζονται γιατρό: ‘’Ήρθα για να θεραπεύσω, να σώσω’’.»

«Αλλά πώς μπορούμε να σκεφτούμε έναν Θεό που είναι τόσο κοντά μας, τόσο καλός, που προτιμάει την καρδιά του αμαρτωλού; Αυτό το μυστήριο δεν είναι εύκολο να το καταλάβουμε με το νου μας, αλλά με τη βοήθεια των εξής τριών λέξεων: ‘θεωρία, εγγύτητα και αφθονία,’ γιατί ο Θεός πάντα κερδίζει με την υπεραφθονία της χάρης Του, με την τρυφερότητά Του, με τον πλούτο της αγάπης Του.» 

+