Μεγάλος Αδελφός

Ο καλός Σαμαρείτης

Castel Gandolfo 

                                                 Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα!

Σήμερα ζούμε την κυριακάτικη συνάντησή μας της προσευχής στη Θεοτόκο εδώ στο Κάστρο Γκαντόλφο. Χαιρετώ τους κατοίκους αυτής της όμορφης πόλης! Θέλω να σας ευχαριστήσω προπάντων για τις προσευχές σας, κι εγώ προσεύχομαι μαζί με όλους εσάς, πολυάριθμοι προσκυνητές που ήρθατε εδώ.

 Το σημερινό Ευαγγέλιο - βρισκόμαστε στο δέκατο κεφάλαιο του Ευαγγελιστή Λουκά - είναι η περίφημη παραβολή του Καλού Σαμαρείτη. Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος; Ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, που κατέβαινε από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ, στον δρόμο που διασχίζει την έρημο της Ιουδαίας. Σ’ αυτό τον δρόμο, κάποιοι ληστές μόλις είχαν επιτεθεί σ’ έναν άνθρωπο, τον είχαν ληστέψει, τον είχαν χτυπήσει και τον είχαν εγκαταλείψει μισοπεθαμένο. Πριν περάσει ο Σαμαρείτης, είχαν περάσει ένας ιερέας κι ένας λευίτης, δηλαδή δύο πρόσωπα αφιερωμένα στη λατρεία του Κυρίου μέσα στον Ναό του. Βλέπουν αυτόν τον δύστυχο άνθρωπο, αλλά τον προσπερνούν χωρίς να σταματήσουν. Ο Σαμαρείτης, αντίθετα, όταν βλέπει αυτό τον άνθρωπο, τον σπλαχνίζεται (Λκ 10, 33) λέει το Ευαγγέλιο. Τον πλησιάζει, δένει τις πληγές του αφού τις έπλυνε με κρασί και τις άλειψε με λάδι. Έπειτα τον φορτώνει στο υποζύγιο το δικό του, τον οδηγεί σ’ ένα  πανδοχείο και πληρώνει τη διαμονή του εκεί… Με λίγα λόγια τον φροντίζει: είναι το παράδειγμα της αγάπης για τον πλησίον. Αλλά γιατί ο Ιησούς διαλέγει έναν Σαμαρείτη ως πρωταγωνιστή της παραβολής; Επειδή οι Ιουδαίοι καταφρονούσαν τους Σαμαρείτες, εξαιτίας διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων. Κι όμως ο Ιησούς δείχνει πως η καρδιά αυτού του Σαμαρείτη είναι καλή και γενναιόδωρη και πως - διαφορετικά απ’ ό,τι ο ιερέας κι ο λευίτης - εφαρμόζει το θέλημα του Θεού, που προτιμά την ευσπλαχνία από τις θυσίες (Μκ 12, 33). Ο Θεός θέλει πάντα την ευσπλαχνία κι όχι την καταδίκη των πάντων. Θέλει την ευσπλαχνία της καρδιάς, επειδή Εκείνος είναι εύσπλαχνος και ξέρει πολύ καλά να κατανοεί τις δυστυχίες μας, τις δυσκολίες και τις αμαρτίες μας. Δίνει σε όλους μας αυτή την εύσπλαχνη καρδιά! Ο Σαμαρείτης κάνει ακριβώς αυτό: μιμείται την ευσπλαχνία του Θεού, την ευσπλαχνία προς εκείνον που βρίσκεται σε ανάγκη.

Ο άγιος που τιμούμε τη μνήμη του σήμερα είναι ένας άνθρωπος που έζησε πλήρως αυτή την ευαγγελική περικοπή του Καλού Σαμαρείτη: ο άγιος Camille de Lellis, ιδρυτής των ασχολουμένων με τους ασθενείς, προστάτης άγιος των ασθενών και των υπηρεσιών των σχετικών με την υγεία. Πέθανε στις 14 Ιουλίου 1614: σήμερα ακριβώς ανοίγει η τέταρτη εκατονταετία του που θα ολοκληρωθεί σ’ ένα χρόνο. Χαιρετώ με πολλή στοργή όλα τα πνευματικά παιδιά αυτού του αγίου, που ζουν το δικό του χάρισμα της αγάπης σε καθημερινή επαφή με τους ασθενείς. Να είστε όπως εκείνος καλοί Σαμαρείτες! Εύχομαι επίσης στους γιατρούς, στους νοσοκόμους και σε όσους εργάζονται στα νοσοκομεία και στα θεραπευτήρια να τους εμψυχώνει το ίδιο πνεύμα. Ας εμπιστευθούμε αυτή την προσευχή μνήμης στη μεσιτεία της Παναγίας Παρθένου Μαρίας.

Θα ήθελα να εμπιστευθώ και μιαν άλλη προσευχή προοπτικής στην Παναγία, μαζί με όλους σας. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας στο Ρίο ντε Τζανέϊρο πλησιάζει πια. Βλέπω ότι υπάρχουν εδώ πολλοί νέοι… αλλά όλοι είστε νέοι στην καρδιά! Θα φύγω σε οχτώ μέρες, αλλά πολλοί νέοι θα φύγουν πριν από μένα για τη Βραζιλία. Ας ευχηθούμε γι’ αυτό το μεγάλο προσκύνημα που αρχίζει, η Παναγία μας της Απαρεσιντά, η πολιούχος της Βραζιλίας, να οδηγεί τα βήματα όσων θα μετάσχουν, και ν’ ανοίγει την καρδιά τους ώστε να δεχτούν την αποστολή που θα τους χαρίσει ο Χριστός.

 

Στο τέλος της προσευχής:

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

 

Η προσευχή με ενώνει με τον κλήρο και του πιστούς της Εκκλησίας της Ουκρανίας που είναι συγκεντρωμένοι στον καθεδρικό ναό του Lutsk για τη λειτουργία – μνημόσυνο, με την ευκαιρία της 70ης επετείου των σφαγών της Βολίνια. Τέτοιες πράξεις, που τις προκάλεσε η εθνικιστική ιδεολογία στα τραγικά πλαίσια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα και πλήγωσαν την αδελφοσύνη δύο λαών, του πολωνικού και του ουκρανικού. Εμπιστεύομαι στην ευσπλαχνία του Θεού τις ψυχές των θυμάτων και, για τους λαούς των, ζητώ τη χάρη μιας βαθιάς συμφιλίωσης κι ενός ειρηνικού μέλλοντος με την ελπίδα και την ειλικρινή συνεργασία για την κοινή οικοδόμηση της Βασιλείας του Θεού.

Η σκέψη μου είναι επίσης με τους ποιμένες και τους πιστούς που μετέχουν στο προσκύνημα της Famille de Radio Maria à Jasna Gόra, Czestochowa. Σας εμπιστεύομαι στην προστασία της Θεοτόκου και σας ευλογώ με όλη μου την καρδιά.

Χαιρετώ στοργικά τους πιστούς της επισκοπής του Αλμπάνο! Επικαλούμαι γι’ αυτούς την προστασία του αγίου Μποναβεντούρε, που η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του αύριο. Μακάρι να είναι μια ωραία γιορτή,

και στέλνω όλες τις ευχές μου! Θα ήθελα να σας στείλω μια τούρτα, αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να κάνουν μια τόσο μεγάλη. Χαιρετώ όλους τους προσκυνητές που είναι παρόντες εδώ: τις ενοριακές ομάδες, τις οικογένειες, τους νέους, ιδιαίτερα εκείνους που ήρθαν από την Ιρλανδία, τους κωφάλαλους νέους που ζουν στη Ρώμη μια διεθνή συνάντηση.

Χαιρετώ τις Αδελφές της Αγίας Ελισάβετ, στις οποίες εύχομαι μια καρποφόρα πνευματική αναγέννηση, τους Αποστόλους της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, με τις οικογένειες από διάφορες χώρες, τις Κόρες του Θεϊκού Ελέους, που αρχίζουν τη γενική τους σύνοδο και τις προϊστάμενες στις Κόρες της Μαρίας της πάντων Βοήθειας.

 

Εύχομαι σε όλους καλή Κυριακή και καλή όρεξη!