Μεγάλος Αδελφός

Για το βάρος της Ιερωσύνης

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ  στη Βασιλική του Βατικανού                                                   την 4η Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2013

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, 

Οι εδώ παρόντες αδελφοί και γιοί μας εκλήθησαν στην τάξη των Πρεσβυτέρων. Ας σκεφτούμε με προσοχή τι είναι το λειτούργημα στο οποίο θ’ αναδειχθούν εντός της Εκκλησίας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο Κύριος Ιησούς είναι ο μοναδικός Αρχιερέας της Καινής Διαθήκης, αλλά στο πρόσωπό του, ολόκληρος ο άγιος λαός του Θεού έχει επίσης συγκροτηθεί σε λαό ιερατικό. Παρ’ όλα αυτά, ο Κύριος Ιησούς, ανάμεσα σε όλους τους μαθητές του, θα διαλέξει ειδικά ορισμένους, ώστε αυτοί, ασκώντας δημόσια μέσα στην Εκκλησία, στο όνομά του, το ιερατικό λειτούργημα για όλους τους ανθρώπους, να συνεχίζουν τη δική του αποστολή ως διδασκάλου, ιερέα και ποιμένα. 

Πράγματι, όπως εκείνος είχε αποσταλεί από τον Πατέρα για τον σκοπό αυτόν, έτσι κι αυτός στέλνει με τη σειρά του στον κόσμο πρώτα τους Αποστόλους και στη συνέχεια τους Επισκόπους και τους διαδόχους των, στους οποίους τελικά δόθηκαν ως συνεργάτες οι πρεσβύτεροι, οι οποίοι, ενωμένοι μαζί τους στο ιερατικό λειτούργημα, καλούνται στη διακονία του Λαού του Θεού.

Ύστερα από ώριμη σκέψη και προσευχή, προάγουμε τώρα στην τάξη των πρεσβυτέρων τους παρόντες εδώ αδελφούς μας, ώστε διακονώντας τον Χριστό, Διδάσκαλο, Ιερέα και Ποιμένα, να συμβάλλουν στην οικοδομή του Σώματος του Χριστού που είναι η Εκκλησία, σε Λαό του Θεού και σε Ναό άγιο του Πνεύματος του Αγίου.

Θα πάρουν πράγματι το σχήμα του Χριστού, υπέρτατου και αιώνιου Ιερέα, δηλαδή θα καθιερωθούν ως πραγματικοί ιερείς της Καινής Διαθήκης, και με την ιδιότητά τους αυτή, που τους ενώνει μέσα στην ιεροσύνη με τον Επίσκοπό τους, θα είναι κήρυκες του Ευαγγελίου, ποιμένες του Λαού του Θεού και θα προΐστανται στις λειτουργικές πράξεις, ιδιαίτερα στην ιερουργία της θυσίας του Κυρίου.

Όσο για σας, πολύ αγαπητοί αδελφοί και γιοί, που πρόκειται να μπείτε στην τάξη των πρεσβυτέρων, σκεφτείτε πως ασκώντας το λειτούργημα της Αγίας Διδαχής, μετέχετε στην αποστολή του Χριστού, του μοναδικού Διδασκάλου. Ανακοινώστε σε όλους αυτό τον Λόγο του Θεού, που εσείς οι ίδιοι τον δεχτήκατε με χαρά. Να θυμάστε τις μητέρες σας, τις γιαγιάδες σας, τους κατηχητές σας, που σας έδωσαν τον Λόγο του Θεού, την πίστη… το δώρο της πίστης! Σας μετέδωσαν αυτό το δώρο της πίστης. Να διαβάζετε και να στοχάζεστε αδιάκοπα τον Λόγο του Κυρίου, για να πιστεύετε αυτό που διαβάζετε, να διδάσκετε αυτό που μάθατε μέσα στην πίστη, να ζείτε αυτό που διδάξατε. Να θυμάστε επίσης πως δεν είστε ιδιοκτήτες του Λόγου του Θεού: πρόκειται για τον Λόγο του Θεού. Και ο θεματοφύλακας του Λόγου του Θεού είναι η Εκκλησία.

Η διδασκαλία σας ας είναι τροφή για τον Λαό του Θεού, το άρωμα της ζωής σας, χαρά και στήριγμα των πιστών του Χριστού ώστε, με τον λόγο και το παράδειγμα, να οικοδομείτε τον οίκο του Θεού που είναι η Εκκλησία. Θα συνεχίσετε το έργο του Χριστού, έργο καθαγιασμού. Με το λειτούργημά σας η πνευματική θυσία των πιστών τελειούται, επειδή ενώνεται με τη θυσία του Χριστού, που, με τα χέρια σας, θα προσφέρεται μυσταγωγικά, στο όνομα όλης της Εκκλησίας, πάνω στην αγία Τράπεζα κατά την τέλεση των ιερών Μυστηρίων.

Να έχετε συνείδηση του τι κάνετε. Να συμμορφώνετε τη ζωή σας προς αυτό που τελείτε ώστε, μετέχοντας στο λειτούργημα του θανάτου και της ανάστασης του Κυρίου, να φέρετε τον θάνατο του Χριστού στα μέλη σας και να πορεύεστε μαζί του σε μια καινούργια ζωή.

Θα κάνετε με το Βάπτισμα να έρθουν νέοι πιστοί μέσα στον Λαό του Θεού. Θα συγχωρήσετε τις αμαρτίες με το μυστήριο της μετανοίας, στο όνομα του Χριστού και της Εκκλησίας. Και σήμερα σας το ζητώ στο όνομα του Χριστού και της Εκκλησίας: σας παρακαλώ να είστε αδιάκοπα σπλαχνικοί. Με το Ευχέλαιο θα ενδυναμώνετε τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους: μην ντρέπεστε να έχετε τρυφερότητα  για τους ηλικιωμένους. Ιερουργώντας τις λειτουργικές πράξεις και προσφέροντας στη διάρκεια της μέρας δοξολογία και δέηση, θα γίνετε η φωνή του Λαού του Θεού και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Με τη συνείδηση πως διαλεχτήκατε ανάμεσα στους ανθρώπους και οριστήκατε για χάρη τους να ασχολείστε με τα του Θεού, ασκείτε με χαρά και ειλικρινή ευσπλαχνία το ιερατικό έργο του Χριστού, μόνο για να αρέσετε στον Θεό και όχι στον εαυτό σας. Είστε ποιμένες, όχι υπάλληλοι. Μεσολαβητές, όχι επαγγελματίες μεσίτες.

Μετέχοντας, τέλος, στην αποστολή του Χριστού, Αρχηγού και Ποιμένα, σε υιϊκή κοινωνία με τον επίσκοπό σας, φροντίστε να ενώνετε τους πιστούς σε μια οικογένεια, για να τους οδηγείτε στον Θεό Πατέρα, διά του Ιησού Χριστού και εν Πνεύματι Αγίω. Έχετε πάντα προ οφθαλμών το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα που δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει, και για να αναζητήσει και να σώσει το χαμένο πρόβατο. 

+