Μεγάλος Αδελφός

Λειτουργία και Χρίσμα

CRESIME 28.IV.2013

 

Λειτουργία και Χρίσμα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

5η Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2013

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Πολύ αγαπητοί προσερχόμενοι στο Χρίσμα! Καλώς ήρθατε! 

Θα ήθελα να σας προτείνω τρεις απλές και σύντομες σκέψεις πάνω στις οποίες να σκεφτούμε.

1.Στο δεύτερο ανάγνωσμα ακούσαμε το ωραίο όραμα του αγίου Ιωάννη: έναν καινούργιο ουρανό και μια καινούργια γη κι έπειτα την Αγία Πόλη που κατεβαίνει από τον ουρανό, από τον Θεό. Όλα είναι καινούργια, μεταμορφωμένα σε καλό, σε ομορφιά, σε αλήθεια. Δεν υπάρχει πια παράπονο, πένθος… Αυτό είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος: μας φέρνει την «ανακαίνωση» του Θεού. Έρχεται σ’ εμάς και τα κάνει όλα καινούργια, μας αλλάζει. Το Πνεύμα μάς αλλάζει! Και το όραμα του αγίου Ιωάννη μας θυμίζει πως βρισκόμαστε όλοι σε πορεία προς την Ιερουσαλήμ του ουρανού, την οριστική ανακαίνωση για μας και για όλη την πραγματικότητα, την ευτυχισμένη μέρα που θα μπορέσουμε να δούμε το πρόσωπο του Κυρίου, - αυτό το θαυμάσιο πρόσωπο, το τόσο ωραίο, του Κυρίου Ιησού – που θα μπορούμε να είμαστε μαζί του για πάντα, μέσα στην αγάπη του. 

Βλέπετε, η ανακαίνωση του Θεού δεν μοιάζει με τις κοσμικές ανανεώσεις, που όλες τους είναι προσωρινές, περνούν και αναζητούνται πάντα περισσότερες. Η ανακαίνωση που δίνει ο Θεός στη ζωή μας είναι οριστική, και όχι μόνο στο μέλλον, όταν θα είμαστε μαζί του, αλλά και σήμερα: ο Θεός δεν παύει να μας κάνει καινούργιους, το Άγιο Πνεύμα μας μεταμορφώνει πραγματικά, και θέλει να μεταμορφώσει, μέσα από μας, τον κόσμο που μέσα του ζούμε. Ας ανοίξουμε την πόρτα στο Πνεύμα, ας αφεθούμε να οδηγηθούμε απ’ αυτό, ας αφήσουμε τη συνεχή ενέργεια του Θεού να μας κάνει καινούργιους ανθρώπους, ζωογονημένους από την αγάπη του Θεού, την οποία μας χαρίζει το Άγιο Πνεύμα! Πόσο ωραίο θα ήταν αν καθένας από σας, θα μπορούσε το βράδυ να πει: σήμερα στο σχολείο, στο σπίτι, στη δουλειά, οδηγημένος από τον Θεό, έκανα μια κίνηση αγάπης προς τον συμμαθητή ή τον συνάδελφό μου, τους γονείς μου, προς έναν ηλικιωμένο! Πόσο θα ήταν ωραίο!

2.Μια δεύτερη σκέψη: στο πρώτο ανάγνωσμα, ο Παύλος και ο Βαρνάβας βεβαιώνουν ότι «διά πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού» (Πρ 14, 22). Η πορεία της Εκκλησίας, όπως και η προσωπική χριστιανική μας πορεία, δεν είναι πάντα εύκολη, συναντάει δυσκολίες, δοκιμασίες. Ν’ ακολουθήσουμε τον Κύριο, ν’ αφήσουμε το Πνεύμα του να μεταμορφώσει τις σκοτεινές μας περιοχές, τις συμπεριφορές μας που δεν είναι όπως θα ήθελε ο Θεός και να καθαριστούμε από τις αμαρτίες μας, είναι μια πορεία που συναντάει πολλά εμπόδια, έξω από μας, μέσα στον κόσμο, αλλά και μέσα μας, στην καρδιά μας. Αλλά οι δυσκολίες, οι δοκιμασίες, είναι μέρος της πορείας για να φτάσουμε στη δόξα του Θεού, όπως για τον Ιησού, που δοξάστηκε πάνω στον Σταυρό, θα τις συναντάμε πάντα μέσα στη ζωή! Ας μη χάνουμε το κουράγιο μας! Έχουμε τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος για να βγαίνουμε νικητές σ’ αυτές τις δοκιμασίες.

3.Κι έρχομαι στο τελευταίο σημείο. Πρόκειται για μια πρόσκληση που απευθύνω σ’ εσάς που προσέρχεστε στο Χρίσμα και προς όλους: να μένετε σταθεροί στο δρόμο της πίστης με μια ακλόνητη ελπίδα στον Κύριο. Σ’ αυτόν βρίσκεται το μυστικό της πορείας μας! Αυτός μας δίνει το θάρρος να βαδίζουμε ενάντια στο ρεύμα. Ακούστε το καλά, εσείς οι νέοι: να βαδίζουμε ενάντια στο ρεύμα. Αυτό κάνει καλό στην καρδιά, αλλά μας χρειάζεται θάρρος για να πηγαίνουμε ενάντια στο ρεύμα κι αυτός μας δίνει αυτό το θάρρος! Δεν υπάρχουν δυσκολίες, δοκιμασίες, ακατανόητα πράγματα που προκαλούν φόβο, αν παραμένουμε ενωμένοι με τον Θεό, όπως οι κληματόβεργες είναι ενωμένες με το κλήμα, αν δεν χάνουμε τη φιλία μας μαζί του, αν του κάνουμε όλο και περισσότερο χώρο στη ζωή μας. Επίσης και προπάντων αυτό, αν αισθανόμαστε φτωχοί, αδύνατοι, αμαρτωλοί, γιατί ο Θεός δίνει δύναμη στην αδυναμία μας, πλούτο στη φτώχια μας, μεταστροφή και συγγνώμη στην αμαρτία μας. Είναι τόσο σπλαχνικός ο Κύριος: αν πηγαίνουμε σ’ αυτόν, πάντα μας συγχωρεί. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην ενέργεια του Θεού! Μαζί του μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα. Θα μας κάνει να νιώσουμε τη χαρά να είμαστε μαθητές του, να δίνουμε μαρτυρία γι’ αυτόν. Ποντάρετε στα μεγάλα ιδεώδη, στα μεγάλα πράγματα. Εμάς τους χριστιανούς δεν μας διάλεξε ο Κύριος για ασήμαντα πράγματα, πηγαίνετε πάντα πέρα απ’ αυτά, προς τα μεγάλα. Νέοι, παίξτε τη ζωή σας για τα μεγάλα!

Ανακαίνωση του Θεού, δοκιμασία στη ζωή, σταθερά ενωμένοι με τον Κύριο. Αγαπητοί φίλοι, ας ανοίξουμε διάπλατα την πύλη της ζωής μας στην ανακαίνωση του Θεού που μας τη χαρίζει το Άγιο Πνεύμα, για να μας μεταμορφώσει, να μας δυναμώσει στις δοκιμασίες, να ενισχύσει την ένωσή μας με τον Κύριο, να μας κάνει να παραμένουμε σταθερά ενωμένοι μαζί του: είναι μια πραγματική χαρά! Έτσι ας γίνει!

+