Μεγάλος Αδελφός

Πρώτη Ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου Α΄

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Σ’ αυτά τα τρία χωρία βλέπω να υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ τους: η κίνηση. Στο πρώτο, η κίνηση είναι το ταξίδι, στο δεύτερο, η κίνηση βρίσκεται στην οικοδόμηση της Εκκλησίας. Στο τρίτο, στο Ευαγγέλιο, η κίνηση βρίσκεται στο κήρυγμα: πηγαίνετε, οικοδομείστε, κηρύξτε.

Πηγαίνετε: ο οίκος του Ιακώβ: «Ω, οίκος του Ιακώβ, έλα, ας βαδίσουμε στο φως του Κυρίου.» Αυτό είναι το πρώτο που είπε ο Θεός στον Αβραάμ. Βάδιζε ενώπιόν μου και να είσαι άψογος. Βάδιζε: η ζωή μας είναι ένα ταξίδι και όταν σταματάμε κάτι δεν πάει καλά. Να βαδίζουμε πάντα, ενώπιον του Κυρίου, στο φως του Κυρίου, να επιζητούμε να ζούμε με αυτόν  τον άψογο τρόπο που ο θεός ζητάει από τον Αβραάμ στην επαγγελία του.

 

Να οικοδομούμε: να οικοδομούμε την Εκκλησία. Γίνεται λόγος για πέτρες: οι πέτρες έχουν υπόσταση,  πρόκειται για ζωντανές πέτρες, πέτρες χρισμένες από το Άγιο Πνεύμα. Οικοδόμηση της Εκκλησίας, της Νύμφης του Χριστού, που ο ακρογωνιαίος λίθος της είναι ο ίδιος ο Κύριος. Με κάθε κίνηση στη ζωή μας, ας οικοδομούμε!

Τρίτο, να κηρύττουμε: μπορούμε να βαδίζουμε όσο θέλουμε, μπορούμε να οικοδομούμε πολλά πράγματα, αλλά αν δεν ομολογούμε τον Ιησού Χριστό, τίποτα δεν θα ωφελήσει. Θα γίνουμε μια αξιολύπητη Μη Κρατική Οργάνωση (ΝGΟ), αλλά όχι η Εκκλησία, η Νύμφη του Χριστού.  Όταν κάποιος δεν βαδίζει, βαλτώνει.  Όταν κάποιος δεν οικοδομεί πάνω σε στέρεο βράχο, τι γίνεται; Αυτό που γίνεται είναι ό,τι συμβαίνει στα παιδιά στην παραλία, όταν φτιάχνουν κάστρα στην άμμο: όλα γκρεμίζονται, δεν έχουν υπόσταση.  Όταν κάποιος δεν κηρύττει τον Ιησού Χριστό – θυμάμαι τη φράση του Leon Bloy – «Όποιος δεν προσεύχεται στον Θεό, προσεύχεται στο διάβολο.»  Όταν κάποιος δεν κηρύττει τον Ιησού Χριστό, κηρύττει την εγκοσμιότητα του διαβόλου.

Να βαδίζουμε, να οικοδομούμε, να κηρύττουμε: το πράγμα, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο, επειδή βαδίζοντας, οικοδομώντας, κηρύττοντας, συμβαίνουν κάποτε τραντάγματα – συμβαίνουν  κινήσεις που δεν είναι μέρος του δρόμου: υπάρχουν κινήσεις που μας τραβούν πίσω.

Αυτή η ευαγγελική περικοπή συνεχίζει με μια ειδική περίπτωση. Ο ίδιος ο Πέτρος που ομολόγησε τον  Ιησού Χριστό, λέει, «Είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος. Θα σε ακολουθήσω, αλλά ας μη μιλάμε για τον Σταυρό. Αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει μ’ εκείνον.» Λέει, « Θα σε ακολουθήσω με άλλους τρόπους που δεν περιλαμβάνουν τον  Σταυρό.»  Όταν βαδίζουμε χωρίς τον Σταυρό, όταν οικοδομούμε χωρίς τον  Σταυρό και όταν κηρύττουμε χωρίς τον Σταυρό, δεν είμαστε μαθητές του Κυρίου. Είμαστε του κόσμου τούτου, είμαστε επίσκοποι, ιερείς, καρδινάλιοι, πάπες, αλλά όχι μαθητές του Κυρίου.

Θα ήθελα όλοι μας, ύστερα απ’ αυτές τις μέρες χάριτος, να έχουμε το θάρρος – το θάρρος – να βαδίζουμε ενώπιον του Κυρίου, με τον Σταυρό του Κυρίου: να οικοδομούμε την Εκκλησία πάνω στο Αίμα του Κυρίου, που χύθηκε στον Σταυρό, και να κηρύττουμε τη μία δόξα, Χριστόν  Εσταυρωμένον. Με τον τρόπο αυτόν η Εκκλησία θα προχωρήσει.

Η ελπίδα για όλους μας είναι ότι το Άγιο Πνεύμα, ότι η μεσιτεία της Κυρίας Θεοτόκου, της Μητέρας μας, θα μας δώσουν  αυτή τη χάρη: να βαδίζουμε, να οικοδομούμε, να κηρύττουμε τον Ιησούν Χριστόν Εσταυρωμένον. Έτσι ας γίνει.      

+