Μεγάλος Αδελφός

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΞΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ»

» Αίθουσα Consistory Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021

Σεβασμιώτατε, Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Έχω τη χαρά να σας καλωσορίσω όλους, συγκεντρωμένους εδώ από πολλά μέρη του κόσμου, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, για να παρακολουθήσετε το διεθνές συνέδριο «Εξάλειψη της παιδικής εργασίας, χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Διεύθυνση Προώθησης Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Η μάστιγα της κακοποίησης της παιδικής εργασίας, για την οποία συλλογίζεστε σήμερα, έχει ιδιαίτερη σημασία για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας μας. Ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με τα παιδιά, ο βαθμός στον οποίο σεβόμαστε την έμφυτη ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, εκφράζει τι είδους ενήλικες είμαστε και θέλουμε να είμαστε και τι είδους κοινωνία θέλουμε να οικοδομήσουμε.

Είναι συγκλονιστικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι στις σημερινές οικονομίες, των οποίων οι παραγωγικές δραστηριότητες βασίζονται σε τεχνολογικές καινοτομίες, τόσο πολύ που μιλάμε για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», η απασχόληση των παιδιών σε εργασιακές δραστηριότητες συνεχίζεται σε κάθε μέρος του κόσμου. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ψυχική και σωματική τους ευεξία και τους στερεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και να ζήσουν την παιδική τους ηλικία με χαρά και γαλήνη. Η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Η παιδική εργασία δεν πρέπει να συγχέεται με τις μικρές οικιακές εργασίες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά, στον ελεύθερο χρόνο τους και ανάλογα με την ηλικία τους, ως μέρος της οικογενειακής ζωής, για να βοηθήσουν γονείς, αδέρφια, παππούδες ή άλλα μέλη της κοινότητας. Αυτές οι δραστηριότητες είναι γενικά ευεργετικές για την ανάπτυξή τους, καθώς τους επιτρέπουν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και την υπευθυνότητά τους.

Η παιδική εργασία είναι κάτι εντελώς άλλο! Είναι η εκμετάλλευση των παιδιών στις παραγωγικές διαδικασίες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας για το κέρδος και το κέρδος των άλλων. Είναι η άρνηση των δικαιωμάτων των παιδιών στην υγεία, την εκπαίδευση και την αρμονική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να παίζουν και να ονειρεύονται. Αυτό είναι τραγικό. Ένα παιδί που δεν μπορεί να ονειρευτεί, που δεν μπορεί να παίξει, δεν μπορεί να μεγαλώσει. Κλέβει τα παιδιά το μέλλον τους και συνεπώς την ίδια την ανθρωπότητα. Είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ακραία φτώχεια, η έλλειψη εργασίας και η συνακόλουθη απόγνωση στις οικογένειες είναι οι παράγοντες που εκθέτουν περισσότερο τα παιδιά στην εργασιακή εκμετάλλευση. Εάν θέλουμε να εξαλείψουμε τη μάστιγα της παιδικής εργασίας, πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε τη φτώχεια, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις στο τρέχον οικονομικό σύστημα, το οποίο συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια λίγων. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κράτη και τους επιχειρηματικούς παράγοντες να δημιουργήσουν ευκαιρίες για αξιοπρεπή εργασία με δίκαιες αμοιβές που θα επιτρέπουν στις οικογένειες να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς τα παιδιά τους να αναγκάζονται να εργαστούν. Πρέπει να συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση ποιοτικής εκπαίδευσης που είναι δωρεάν για όλους σε κάθε χώρα, καθώς και ένα σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλους χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς καλούνται να καταπολεμήσουν την παιδική εργασία και τις αιτίες της. Η συμμετοχή σε αυτό το συνέδριο εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και της Εκκλησίας αποτελεί ένδειξη μεγάλης ελπίδας.

Προτρέπω το Τμήμα Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την προώθηση της ανάπτυξης των παιδιών, να συνεχίσει το έργο του για τόνωση, διευκόλυνση και συντονισμό των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών που έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Και σε εσάς, ομιλητές και συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου: σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε την πείρα και τη δέσμευσή σας σε αυτόν τον σκοπό, που είναι πραγματικά ζήτημα πολιτισμού. Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε σε αυτό το μονοπάτι, χωρίς να αποθαρρύνεστε από τις αναπόφευκτες δυσκολίες, αλλά πάντα επεκτείνοντας το δίκτυο των ατόμων και των οργανώσεων που εμπλέκονται. Ας έχουμε πάντα κατά νου τα λόγια του Ιησού στο Ευαγγέλιο: «Αλήθεια, σας λέω, όπως το κάνατε σε έναν από τους μικρότερους από αυτούς τους αδελφούς μου, το κάνατε και σε μένα». (Ματ 25:40). Σας εμπιστεύομαι εσάς, τις οικογένειές σας και το έργο σας στη μητρική μεσιτεία της Παναγίας και σας ευλογώ μέσα από την καρδιά μου. Σας ευχαριστώ. _________________________________ Στάλθηκε από το iPad μου