Μεγάλος Αδελφός

H ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

(Ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου με την οποία εμπιστεύεται όλες τις μητέρες στην Παναγία.)

(Ακολουθεί ένα ‘’Χαίρε Μαρία’’ για όλες της μητέρες, ζωντανές και νεκρές.)

Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές καλημέρα.

Σήμερα στην Ιταλία και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχει ο εορτασμός της Ανάληψης του Χριστού στον Ουρανό, που συνέβη 40 ημέρες μετά το Πάσχα. Αναλογιζόμαστε το μυστήριο του Ιησού που εγκαταλείπει τον γήινο χώρο για να περάσει στην πληρότητα της δόξας του Θεού, παίρνοντας μαζί του την ανθρωπότητα μας. Η ανθρωπότητά μας εισέρχεται για πρώτη φορά στον ουρανό. Το Ευαγγέλιο του Λουκά μας παρουσιάζει την αντίδραση των μαθητών μπροστά στον Κύριο που «απομακρύνεται από αυτούς και ανεβαίνει στους ουρανούς». 

  

Δεν υπήρχε σε αυτούς μήτε θλίψη ούτε σύγχυση, αλλά μάλλον Του «απότισαν φόρο τιμής και ύστερα επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ με μεγάλη χαρά». 

Αυτή είναι η επιστροφή εκείνων που δεν φοβούνται πλέον την πόλη που αρνήθηκε τον Δάσκαλο, που έγιναν μάρτυρες της προδοσίας του Ιούδα και του Πέτρου που Τον αρνήθηκε, του διασκορπισμού των μαθητών και την βία μίας δύναμης, που ένοιωσε να απειλείται!  

Από εκείνη την ημέρα, για τους απόστολους και για κάθε μαθητή του Χριστού, ήταν ρεαλιστικό να ζουν στην Ιερουσαλήμ και σε όλες τις πόλεις του κόσμου, ακόμα και εκείνες που περισσότερο σημαδεύονται από αδικία και βία, διότι πάνω από κάθε πόλη, βρίσκεται ο ίδιος ουρανός, και κάθε κάτοικος μπορεί να σηκώσει τα μάτια του προς αυτόν με ελπίδα.  

Ο Θεός είναι πραγματικός άνθρωπος και το ανθρώπινο σώμα του βρίσκεται στον ουρανό, και αυτή είναι η ελπίδα μας, είναι το Αγκυροβόλι μας, που βρίσκεται εκεί (στον ουρανό) και είμαστε σταθεροί σε αυτή την ελπίδα, αν κοιτάξουμε προς τον ουρανό. Σε αυτό τον παράδεισο κατοικεί αυτός ο Θεός, που ενσαρκώθηκε και αποκάλυψε τον εαυτό του για να βρίσκεται τόσο κοντά ώστε έλαβε ένα ανθρώπινο πρόσωπο, αυτό του Ιησού από τη Ναζαρέτ. 

Παραμένει μαζί μας για πάντα, είναι ΄΄ο Θεός μαζί μας΄΄.

Ας θυμηθούμε αυτό, Εμμανουήλ, ο Θεός μαζί μας! Και δεν μας αφήνει μόνους. Μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω για να θυμηθούμε το μέλλον που βρίσκεται μπροστά μας. Στην Ανάληψη του Ιησού, του Αναστάντα Εσταυρωμένου, βρίσκεται η υπόσχεση της συμμετοχής μας στην αφθονία της ζωής, μαζί με τον Θεό.   

Προτού απομακρυνθεί από τους φίλους του, ο Ιησούς αναφέρθηκε στο γεγονός του θανάτου και της ανάστασης λέγοντας, «Εσείς είστε οι μάρτυρες αυτών των πραγμάτων». Άρα, οι μαθητές, οι απόστολοι είναι μάρτυρες του θανάτου και της Ανάστασης του Χριστού και αυτή την μέρα, και της Ανάληψης του Χριστού.

Και στην πραγματικότητα, έχοντας ήδη δει τον Κύριο τους να ανεβαίνει στον ουρανό, οι μαθητές επέστρεψαν στην πόλη ως μάρτυρες που με χαρά ανακοινώνουν σε όλους τη νέα ζωή που έρχεται από τον Αναστάντα Εσταυρωμένο, στου οποίου το όνομα «η μετάνοια, για την συγχώρεση των αμαρτιών, θα κηρυχθεί σε όλα τα έθνη».        

Αυτή είναι μία κατάθεση – που δεν έγινε μόνο στα λόγια αλλά επίσης στην καθημερινή ζωή – και που κάθε Κυριακή πρέπει να αναχωρεί από τις εκκλησίες μας και να πηγαίνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέσα στα σπίτια, τα γραφεία, τα μέρη συνάντησης και διασκέδασης, στα νοσοκομεία, στις φυλακές, στα γηροκομεία, στα σημεία που συγκεντρώνονται μετανάστες, στις περιφέρειες των πόλεων.    

Αυτή είναι η κατάθεση που πρέπει να κάνουμε κάθε εβδομάδα: «Ο Χριστός είναι μαζί μας. Ο Ιησούς ανέβηκε στον ουρανό, βρίσκεται μαζί μας. Ο Χριστός είναι ζωντανός».

Ο Ιησούς μας διαβεβαίωσε ότι σε αυτή τη διακήρυξη και σε αυτή την κατάθεση θα είμαστε «ντυμένοι με δύναμη από ψηλά», δηλαδή με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Εκεί βρίσκεται το μυστικό της αποστολής: η πραγματική παρουσία ανάμεσα μας του αναστάντα Κυρίου, ο οποίος με τη χάρη του Πνεύματος εξακολουθεί να ανοίγει τα μυαλά και τις καρδιές μας, έτσι ώστε να ανακηρύττουμε την αγάπη  Του καθώς και το έλεος Του, στα πιο εχθρικά περιβάλλοντα των πόλεων μας.  

Το Άγιο Πνεύμα είναι ο πραγματικός άρτος της πολύμορφης κατάθεσης που η Εκκλησία και κάθε βαπτισμένος προσφέρει στον κόσμο. 

Συνεπώς δεν μπορούμε ποτέ να παραλείπουμε, να ησυχάζουμε στην προσευχή, να δοξάζουμε τον Θεό, και να καλούμε τη χάρη του Πνεύματος. Αυτή την εβδομάδα που μας φέρνει στον εορτασμό της Πεντηκοστής, ας παραμείνουμε πνευματικά στην Άνω Ρώμη, μαζί με την Παρθένο Μαρία, για να δεχτούμε το Άγιο Πνεύμα. Το κάνουμε αυτό τώρα σε κοινωνία με τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό της Πομπηίας για την παραδοσιακή προσευχή.

 [Ψέλνεται το Regina Caeli-Βασίλισσα των Ουρανών]

 

Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές, σήμερα είναι και η 50η Παγκόσμια Ημέρα Επικοινωνίας, που θεσμοθετήθηκε από τήν Δεύτερη Βατικανή Σύνοδο. Στην πραγματικότητα, οι πατέρες της Συνόδου, αντανακλώντας την Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο, κατανόησαν τη δραστική σημασία της επικοινωνίας, που μπορεί να «χτίσει γέφυρες μεταξύ ατόμων και μέσα στις οικογένειες, στις κοινωνικές ομάδες και τους ανθρώπους. Αυτό είναι δυνατό τόσο στον υλικό κόσμο όσο και τον ηλεκτρονικό».

Προσφέρω σε κάθε ένα σας ένα ζεστό χαιρετισμό, και ελπίζω  ότι ο δικός μας τρόπος επικοινωνίας στην Εκκλησία να έχει πάντα ένα σαφή ευαγγελικό ύφος, ένα ύφος που ενώνει την αλήθεια με το έλεος.

Σήμερα σε πολλές χώρες εορτάζεται, η γιορτή της μητέρας. Ανακαλούμε με ευγνωμοσύνη και στοργή όλες τις μητέρες, εκείνες που βρίσκονται σήμερα εδώ, τις μητέρες μας, εκείνες που βρίσκονται ανάμεσα μας και εκείνες που έχουν φύγει στον ουρανό. Τις εμπιστευόμαστε στην Μαρία, τη μητέρα του Ιησού, και για όλες τους προσευχόμαστε με ένα Χαίρε Μαρία.

Εύχομαι σε όλους σας μία καλή Κυριακή και σας παρακαλώ να μην ξεχάσετε να προσευχηθείτε για μένα. Ας έχετε όλοι ένα καλό γεύμα. 

Αrrivedenci!