Μεγάλος Αδελφός

Η ΚΑΛΗ ΣΤΡΑΤΕÍΑ

O Πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο σύνεστησε στους νέους Eλβετούς φρουρούς:

α. να μεγαλώσουν στη πίστη

β. να βιώσουν την οικουμενικότητα της Εκκλησίας και

γ. να ζήσουν με αδελφοσύνη.   

 

Αυτό το είπε σε μία προσφώνηση όταν υποδέχθηκε τους νεοπροσληφθέντες και τις οικογένειες τους σε ακρόαση. Η τελετή ορκωμοσίας ήταν την Παρασκευή. Διεξάγεται σε ετήσια βάση στις 6 Μαϊου για να τιμηθεί ο θάνατος των 147 Ελβετών στρατιωτών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τον Πάπα κατά τη διάρκεια της λεηλασίας της Ρώμης το 1527.

«Είναι ωραίο να βλέπουμε νέους ανθρώπους, όπως εσείς, να δεσμεύετε πολλά χρόνια της ζωής σας στην Εκκλησία, και συγκεκριμένα στον Διάδοχο του Πέτρου», είπε.

Για να μεγαλώσουν στη πίστη, οι Ελβετοί Φρουροί καλούνται από τον Πάπα να ζήσουν την εργασία τους «όπως μία αποστολή που ο ίδιος ο Κύριος σας εμπιστεύεται ώστε να δημιουργήσετε, στον περισσότερο χρόνο που περνάτε στη Ρώμη την καρδιά του Χριστιανισμού, την ευκαιρία να εμβαθύνετε τη φιλία σας με τον Ιησού και να πορευθείτε προς τον σκοπό κάθε χριστιανικής ζωής: την αγιότητα».

Ο Πάπας επίσης κάλεσε τα νέα μέλη του Σώματος (των φρουρών) να αναπτύξουν το πνεύμα τους, μέσα από την προσευχή και το άκουσμα του Λόγου του Θεού, να συμμετέχουν με αφοσίωση στην Θεία Λειτουργία και να καλλιεργήσουν υική αφοσίωση προς την Παρθένο Μαρία, ώστε να επιτελέσουν την ειδική αποστολή τους, εργαζόμενοι καθημερινά  με θάρρος και πίστη.  

«Οι τάφοι των Αποστόλων και η έδρα του Επισκόπου της Ρώμης είναι ένα σταυροδρόμι για τα ταξίδια των προσκυνητών από όλο τον κόσμο. Έχετε συνεπώς την ευκαιρία να ‘’αγγίξετε με τα χέρια σας’’ την μητρότητα της Εκκλησίας που καλωσορίζει, μέσα στη δική της ενότητα, τη διαφορετικότητα των πολλών ανθρώπων. Έχετε την δυνατότητα να συναντήσετε ανθρώπους με διαφορετική γλώσσα, παραδόσεις και κουλτούρα, αλλά που νοιώθουν ότι είναι αδέρφια εξαιτίας της κοινής πίστης στον Ιησού Χριστό».     

Είναι επίσης σημαντικό να βιώσετε την αδελφοσύνη, βοηθώντας ο ένας τον άλλο στις καθημερινές εργασίες και αμοιβαία να πλουτίσετε ο ένας τον άλλο, ενθυμούμενοι πάντα τον λόγο του Χριστού ότι «είναι καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις».

«Με την προϋπόθεση αυτής της συμπεριφοράς, θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσετε με συνέπεια και επιμονή τις εργασίες, μεγάλες και μικρές, της καθημερινής σας υπηρεσίας, δίνοντας μαρτυρία ευγένειας και ένα πνεύμα καλωσορίσματος, ανιδιοτέλειας και ανθρωπιάς απέναντι σε όλους τους άλλους».  

«Αγαπητοί Φρουροί, εύχομαι να μπορέσετε να ζήσετε τις μέρες σας έντονα, ακλόνητοι στη πίστη και γενναιόδωροι στη φιλανθρωπία, απέναντι στους ανθρώπους που θα συναντήσετε» κατέληξε ο Πάπας Φραγκίσκος.