Μεγάλος Αδελφός

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

                                               Πλατεία Αγίου Πέτρου

                                         Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα !

 

Αυτή την Κυριακή μετά την Επιφάνεια, γιορτάζουμε τη Βάπτιση του Ιησού. Λόγω αυτής της γιορτής βάφτισα σήμερα το πρωί είκοσι έξι βρέφη : ας προσευχηθούμε γι’  αυτά !

Το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τον Ιησού, μέσα στα νερά του ποταμού Ιορδάνη, στο κέντρο μιας θαυμάσιας θείας αποκάλυψης. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς γράφει : «Την ώρα που ο Ιησούς, αφού βαφτίστηκε κι αυτός, προσευχόταν, άνοιξε ο ουρανός, και το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε πάνω του με ορατή μορφή, σαν περιστέρι. Και μια φωνή ήρθε από τον ουρανό που έλεγε : ‘‘Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, εσύ είσαι ο εκλεκτός μου’’» (Λκ 3, 21-22). Με τον τρόπο αυτόν, ο Ιησούς καθιερώθηκε και παρουσιάστηκε από τον Πατέρα ως ο Μεσσίας σωτήρας και λυτρωτής.

 

 Κατά το γεγονός αυτό – που το επιβεβαιώνουν τα τέσσερα Ευαγγέλια – έγινε το πέρασμα από το βάπτισμα του Ιωάννη του Βαπτιστή, που βασιζόταν στο σύμβολο του νερού, στο βάπτισμα του Ιησού «με το Άγιο Πνεύμα και τη φωτιά» (Λκ 3, 16). Το Άγιο Πνεύμα, πράγματι, είναι ο πρωτεργάτης του χριστιανικού βαπτίσματος : Αυτό είναι που καίει και καταστρέφει του προπατορικό αμάρτημα, ξαναδίνοντας στον βαφτισμένο την ομορφιά και τη θεία χάρη· Αυτό είναι που μας ελευθερώνει από την κυριαρχία του σκότους, δηλαδή της αμαρτίας, και μας μεταφέρει στο βασίλειο του φωτός, δηλαδή της αγάπης, της αλήθειας και της ειρήνης : αυτό είναι το  βασίλειο του φωτός. Ας σκεφτούμε σε ποιο αξίωμα μας ανεβάζει το βάπτισμα ! «Κοιτάξτε με πόση αγάπη μας αγάπησε ο Πατέρας, ώστε να ονομαστούμε παιδιά του Θεού. Και είμαστε παιδιά του Θεού !» ( 1 Ιω 3, 1), αναφωνεί ο απόστολος Ιωάννης.  Αυτή η υπέροχη πραγματικότητα να είμαστε τα παιδιά του Θεού συνεπάγεται την ευθύνη ν’ ακολουθούμε τον Ιησού, τον υπάκουο Δούλο, και να αναπαράγουμε μέσα σ’ εμάς τους ίδιους τα  δικά του χαρακτηριστικά : την πραότητα, την ταπείνωση, την τρυφερότητα. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, προπάντων όταν γύρω μας υπάρχει πολλή έλλειψη ανοχής, αλαζονεία, σκληρότητα. Αλλά με τη δύναμη που μας φέρνει το Άγιο Πνεύμα, αυτό είναι δυνατόν !

Το Άγιο Πνεύμα που το δεχτήκαμε πρώτη φορά η μέρα της Βάπτισής μας, μας ανοίγει την καρδιά στην Αλήθεια, σε ολόκληρη την αλήθεια. Το Πνεύμα οδηγεί τη ζωή μας στον δύσκολο αλλά χαρούμενο δρόμο της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τους αδελφούς μας. Το Πνεύμα μας δίνει την τρυφερότητα της θεϊκής συγγνώμης και μας γεμίζει με την ακατανίκητη δύναμη της ευσπλαχνίας του Πατέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι μια ζωντανή και ζωοποιός παρουσία σ’ εκείνον που το δέχεται, Αυτό προσεύχεται μέσα μας και μας γεμίζει πνευματική χαρά.

Σήμερα, γιορτή της Βάπτισης του Ιησού, ας σκεφτούμε τη μέρα της δικής μας βάπτισης. Όλοι μας έχουμε βαφτιστεί, ας ευχαριστήσουμε γι’ αυτή τη δωρεά. Και σας ρωτώ : ποιος από σας γνωρίζει την ημερομηνία της βάπτισής του ; Βέβαια όχι όλοι. Γι’ αυτό σας ζητώ να πάτε να γυρέψετε την ημερομηνία, ρωτώντας για παράδειγμα τους γονείς σας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, τους νονούς σας, ή πηγαίνοντας στην ενορία. Είναι πολύ σημαντικό να τη γνωρίζετε, επειδή είναι μια ημερομηνία που θα πρέπει να τη γιορτάζετε : είναι η μέρα που ξαναγεννηθήκατε ως παιδιά του Θεού. Να λοιπόν μια εργασία γι’ αυτή την εβδομάδα : να πάω να γυρέψω τη μέρα της βάπτισής μου. Να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα σημαίνει ότι βεβαιώνουμε ακόμα μια φορά την προσκόλλησή μας στον Ιησού, με τη δέσμευση να ζούμε ως χριστιανοί, μέλη της Εκκλησίας και μιας καινούργιας ανθρωπότητας, μέσα στην οποία όλοι είμαστε αδελφοί.

Η Παναγία, πρώτη μαθήτρια του Ιησού, ας μας βοηθάει να ζούμε με χαρά και αποστολικό ζήλο το βάφτισμά μας, δεχόμενοι τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, που μας κάνει παιδιά του Θεού.