Μεγάλος Αδελφός

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Αίθουσα της Συνόδου των Καρδιναλίων

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015Αγαπητά παιδιά,

Είναι πάντα ωραίο για μένα να σας συναντώ καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα  για ν’ ανταλλάξουμε τις ευχές μας. Ευχαριστώ για το γλύκισμα ! Σας καλωσορίζω με τη στοργική μου αγάπη και, μέσα από σας, επιθυμώ να απευθύνω τους χαιρετισμούς μου και τις ευχές μου για τα Χριστούγεννε και τον καινούργιο χρόνο σε όλους όσοι ανήκουν στην Καθολική δράση των παιδιών ή, όπως προτιμάτε να την ονομάζετε, ΑCR (Azione cattolica ragazzi).

 

Υπάρχουν πολλά παιδιά και νέοι που, χάρη στο σωματείο σας, έχουν τη δυνατότητα να ζουν το Ευαγγέλιο στην οικογένεια, στο σχολείο, στην ενορία, στα σπορ... Μετέχοντας στην ACR, αισθἀνονται ότι εμπλέκονται περισσότερο στην Εκκλησία, αισθάνονται ότι ο Ιησούς δεν είναι μακριά, αλλά ότι είναι κοντινός, ανάμεσά μας, κι αυτό προκαλεί πολλή χαρά! Κι έτσι μετέχετε καλύτερα στην κατήχηση και στη λειτουργία, μαθαίνετε να διαβάζετε το Ευαγγέλιο και να ζείτε σύμφωνα με αυτό και, λίγο λίγο, γίνεστε κι εσείς ιεραπόστολοι, δηλαδή ίκανοι να φέρνετε τον Ιησού στους άλλους.

Γνωρίζω ότι αυτή τη χρονιά το σύνθημα της πορείας εκπαίδευσής σας είναι : «Ταξιδεύοντας προς εσένα». Είναι πολύ ωραίο! Είναι αλήθεια : είμαστε όλοι σε πορεία προς τον Κύριο, αλλά πολλοί δεν το σκέφτονται ! Αντίθετα, εσείς θέλετε να ζήσετε πλήρως αυτό το «ταξίδι». Αλλά τι σημαίνει «ταξιδεύω προς τον Κύριο»; Σημαίνει ότι έχω πάρει τον δρόμο του καλού, και όχι του κακού· τον δρόμο της συγγνώμης,  και όχι της εκδίκησης· τον δρόμο της ειρήνης και όχι του πολέμου· τον δρόμο  της αλληλεγγύης, και όχι τον δρόμο του εγωϊσμού.

Με την ευκαιρία αυτή, η πρωτοβουλία αγάπης που θα εκτελέσετε για τους πρόσφυγες, με τη βοήθεια του Θεού, στην εποσκοπἠ του Ακράγαντα, είναι πολλή καλή. Ο Κύριος να ευλογήσει  αυτό το πρόγραμμα, που θα βοηθήσει την κοινότητα αυτή που έχει στρατευθεί με τρόπο παραδειγματικό στην υποδοχή όλων αυτών των αδελφών που καταφθάνουν, φορτωμένοι  ελπίδα αλλά και τόσες πληγές και τόσες ανάγκες, σε αναζήτηση ειρήνης και τροφής. Χτες την ώρα της ακρόασης, κάποιοι γονείς μου παρουσίασαν ένα έγχρωμο παιδί, ένα παιδί που θα πρέπει να ήταν πέντε μηνών, και μου είπαν: «Γεννήθηκε πάνω σ’ ένα σκάφος στα ανοιχτά της Σικελίας...». Πολλά,  πολλά... Πολλά παιδιά καταφέρνουν να φθάσουν, άλλα όχι. Και όλα όσα θα κάνετε γι’ αυτά τα πρόσωπα είναι καλό, ευχαριστώ που το κάνετε. Μπορείτε να μεταφέρετε μια ειδική συμμετοχή σ’ αυτή την πρωτοβουλία, με τον ενθουσιασμό και την προσευχή σας, που σας συμβουλεύω να τα συνοδεύσετε με κάποιες παραιτήσεις σας, για να μοιραστείτε το απαραίτητο με άλλα παιδιά που το στεροὐνται. Τώρα που μιλάμε για παραίτηση, θα ήθελα να σας θέσω μια ερώτηση, αλλά να απαντήσετε εσείς τα παιδιά, όχι οι μεγάλοι. Αν έχετε δύο γλυκά, κι έχεις πλάι σου  τον φίλο σου που δεν έχει, τι κάνεις; [Ένα παιδί απαντά: «Του δίνω το ένα»]Του δίνετε το ένα. Κι αν έχετε ένα γλυκό  κι αυτός τίποτα, τι κάνετε; [Ένα παιδί απαντά: «μισό-μισό»] Το μισό! Πολύ καλά! Προχώρα έτσι!

Βλέπω ότι σας συνοδεύουν οι υπεύθυνοι, οι «μεγάλοι» της Ιταλικής Καθολικής Δράσης. Τους χαιρετώ εγκάρδια και τους ευχαριστώ για τη δέσμευση με την οποία αφιερώνονται στη χριστιανική σας παιδεία.
Εύχομαι σε όλους σας, με όλη μου την καρδιά, χαρούμενα και άγια Χριστούγεννα. Επεκτείνω αυτές τις ευχές μου στις οικογένειές σας και σε όλη την καθολική Δράση, σε όλες τις επισκοπές της Ιταλίας. Ο Κύριος να σας ευλογεί και η Παναγία να σας προστατεύει. Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε να προσεύχεσθε για μένα.