Μεγάλος Αδελφός

Μη μιλάτε μόνο, ενεργήστε

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές καλημέρα!

 

Σήμερα, η λειτουργία μας μιλάει για την παραβολή του «Καλού Σαμαρείτη», παρμένη από το Ευαγγέλιο του Λουκά (10: 25-37). Μέσα στην απλότητα και τη συναρπαστικότητα της ιστορίας, (ο Ιησούς) υποδεικνύει ένα τρόπο ζωής, στο οποίο το κέντρο βάρους δεν είμαστε εμείς, αλλά άλλοι, με τις δυσκολίες τους, τους οποίους συναντάμε στο ταξίδι μας και που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Οι άλλοι μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Και όταν οι άλλοι δεν έχουν αυτή την επίδραση πάνω μας, κάτι δεν πάει καλά, κάτι σε αυτές τις καρδιές δεν είναι χριστιανικό. Ο Ιησούς χρησιμοποιεί αυτή την παραβολή καθώς μιλάει σε ένα νομοδιδάσκαλο σχετικά με τη διπλή εντολή που σου επιτρέπει να εισέλθεις στην αιώνια ζωή: ‘να αγαπάς τον Θεό με όλη σου την καρδιά και τον διπλανό σου όπως τον εαυτό σου ‘(vv. 25-28). «Ναι – απαντάει ο νομοδιδάσκαλος – αλλά, πες μου, «ποιος είναι ο διπλανός μου;» (V, 29). Και εμείς επίσης μπορούμε να αναρωτιόμαστε το ίδιο: Ποιος είναι ο διπλανός μου; Ποιον αγαπώ όπως τον εαυτό μου; Τους συγγενείς μου; Τους φίλους μου; Τους συμπατριώτες μου; Εκείνους με την ίδια θρησκεία; … Ποιος είναι ο διπλανός μου;   

Read more ...

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

                                               Πλατεία Αγίου Πέτρου

                                         Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα !

 

Αυτή την Κυριακή μετά την Επιφάνεια, γιορτάζουμε τη Βάπτιση του Ιησού. Λόγω αυτής της γιορτής βάφτισα σήμερα το πρωί είκοσι έξι βρέφη : ας προσευχηθούμε γι’  αυτά !

Το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τον Ιησού, μέσα στα νερά του ποταμού Ιορδάνη, στο κέντρο μιας θαυμάσιας θείας αποκάλυψης. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς γράφει : «Την ώρα που ο Ιησούς, αφού βαφτίστηκε κι αυτός, προσευχόταν, άνοιξε ο ουρανός, και το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε πάνω του με ορατή μορφή, σαν περιστέρι. Και μια φωνή ήρθε από τον ουρανό που έλεγε : ‘‘Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, εσύ είσαι ο εκλεκτός μου’’» (Λκ 3, 21-22). Με τον τρόπο αυτόν, ο Ιησούς καθιερώθηκε και παρουσιάστηκε από τον Πατέρα ως ο Μεσσίας σωτήρας και λυτρωτής.

Read more ...

3η Κυριακή της προ των Χριστουγέννων νηστείας ‘‘Gaudete’’

Σήμερα είναι η τρίτη Κυριακή της προ των Χριστουγέννων νηστείας, που ονομάζεται επίσης Κυριακή Gaudete, δηλαδή Κυριακή της χαράς. Στη διάρκεια της λειτουργίας ηχεί πολλές φορές η πρόσκληση στη χαρά, να χαρούμε, γιατί; Επειδή ο Κύριος εγγύς. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Το χριστιανικό μήνυμα ονομάζεται «ευαγγέλιο», δηλαδή «καλή αγγελία», άγγελμα χαράς για όλο τον λαό· η Εκκλησία δεν είναι καταφύγιο για λυπημένα πρόσωπα, η Εκκλησία είναι το σπίτι της χαράς! Κι αυτοί που είναι λυπημένοι βρίσκουν σ’ αυτήν τη χαρά, βρίσκουν σ’ αυτήν την αληθινή χαρά!

Read more ...

Τελετή της άμωμης σύλληψης της Μακαρίας Παρθένου Μαρίας

Αυτή η δεύτερη Κυριακή της προ των Χριστουγέννων νηστείας συμπίπτει με τη γιορτή της Άμωμης Σύλληψης της Μαρίας, το βλέμμα μας, λοιπόν, ελκύεται από την ωραιότητα της Μητέρας του Ιησού, της Μητέρας μας! Με μεγάλη χαρά η Εκκλησία μας την θαυμάζει «κεχαριτωμένη» (Λκ 1, 28), και, αρχίζοντας μ’ αυτή τη λέξη, τη χαιρετούμε όλοι μαζί : «κεχαριτωμένη». Ας πούμε τρείς φορές : « Κεχαριτωμένη!» Όλοι :»Κεχαριτωμένη! Κεχαριτωμένη! Κεχαριτωμένη!» Έτσι, ο Θεός έριξε το βλέμμα του σ’ αυτήν ήδη από την πρώτη στιγμή που συνέλαβε το σχέδιό του της αγάπης. Την είδε ωραία, γεμάτη χάρη. Είναι ωραία, η Μητέρα μας! Η Μαρία μας στηρίζει στην πορεία μας προς τα Χριστούγεννα, γιατί μας διδάσκει να ζούμε αυτή την περίοδο της προ των Χριστουγέννων νηστείας μέσα στην προσδοκία του Κυρίου. Γιατί ο χρόνος της προ των Χριστουγέννων νηστείας είναι μια προσδοκία του Κυρίου, που θα έρθει να μας επισκεφθεί όλους εορτάσιμα, αλλά και καθέναν, μέσα στην καρδιά μας. Ο Κύριος έρχεται! Ας τον περιμένουμε! 

Read more ...

1η Κυριακή της προ των Χριστουγέννων νηστείας

Θα ‘ρθούνε μέρες που το όρος του ναού θα κυριαρχεί πάνω στα βουνά, ψηλότερο απ’ όλα τ’ άλλα. Εκεί θα συρρέουν οι λαοί. Εκεί θα τρέχουν έθνη πολλά. ‘Εμπρός, θα λένε, ας ανεβούμε στο όρος του Κυρίου, στον οίκο το Θεού του Ιακώβ, τον δρόμο του να μας διδάξει για να τον ακολουθήσουμε’ ( 2, 2-3).

Read more ...

Ο καλός Σαμαρείτης

Castel Gandolfo 

                                                 Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα!

Σήμερα ζούμε την κυριακάτικη συνάντησή μας της προσευχής στη Θεοτόκο εδώ στο Κάστρο Γκαντόλφο. Χαιρετώ τους κατοίκους αυτής της όμορφης πόλης! Θέλω να σας ευχαριστήσω προπάντων για τις προσευχές σας, κι εγώ προσεύχομαι μαζί με όλους εσάς, πολυάριθμοι προσκυνητές που ήρθατε εδώ.

Read more ...