Μεγάλος Αδελφός

ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

Τετάρτη  23 Μαρτίου 2016

 

Αδελφοί και αδελφές, η σκέψη μας πάνω στην ευσπλαχνία του Θεού μας εισάγει σήμερα στο πασχάλιο Τριήμερο. Μέσα σ’ αυτές τις τρεις ημέρες , τα πάντα μας μιλούν για ευσπλαχνία και μας δείχνουν ότι η αγάπη του Θεού δεν έχει όρια. Τη Μεγάλη Πέμπτη, ο Ιησούς εγκαινιάζει την Ευχαριστία· είναι η αγάπη που γίνεται προσφορά υπηρεσίας. Ο Ιησούς δίνει τον εαυτό του σ’ εμάς και μας ζητάει να μένουμε μέσα του για να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η αποκορύφωση της αγάπης. Ο θάνατος του Ιησού πάνω στον σταυρό εκφράζει την αγάπη που προσφέρεται ολοκληρωτικά, ατέλειωτα, μια αγάπη που δεν αποκλείει κανέναν. Αν ο Θεός μας αγάπησε ως αυτό το σημείο, μπορούμε και οφείλουμε κι εμείς να αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Τέλος το Μεγάλο Σάββατο είναι η μέρα της σιωπής του Θεού, μιας σιωπής που εκφράζει την αγάπη ως αλληλεγγύη προς τους ανέκαθεν εγκαταλειμμένους. Ο Θεός σιωπά από αγάπη στην προσμονή της Ανάστασης. Όλο αυτό είναι ένα μεγάλο μυστήριο αγάπης και ευσπλαχνίας. Και τα λόγια μας είναι πολύ φτωχά για να το εκφράσουν. Ας αφεθούμε να μας τυλίξει η ευσπλαχνία του Θεού που έρχεται να μας συναντήσει και ας υποδεχτούμε μέσα στην καρδιά μας τη μεγαλοσύνη αυτής  της αγάπης περιμένοντας την Ανάσταση.

           

 

Tο χάρισμα της ευσέβειας

Πλατεία Αγίου Πέτρου

 

                                                           Τετάρτη 4  Ιουνίου 2014

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλημέρα.

Θα θέλαμε σήμερα να σταθούμε σ’ ένα χάρισμα του Αγίου Πνεύματος που δεν είναι αρκετά κατανοητό ή   που αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αλλά που αγγίζει το βάθος της ταυτότητάς μας και της ζωής μας ως χριστιανών : πρόκειται για το χάρισμα  της ευσέβειας.

Πρέπει αμέσως να διευκρινίσω ότι αυτό το χάρισμα δεν σημαίνει να συμπάσχει κανείς με κάποιον, να λυπάται τον πλησίον του, αλλά δείχνει το γεγονός ότι ανήκουμε στον Θεό, δείχνει τον βαθύ μας σύνδεσμο μ’ Αυτόν, ένα σύνδεσμο που δίνει νόημα σε όλη τη ζωή μας και μας κρατάει σταθερούς, σε κοινωνία μαζί Του, ακόμα και στις πιο δύσκολες και περίπλοκες στιγμές.

Read more ...

Η τέχνη ν’ αγαπάει κανείς τους εχθρούς του

                      Στη λειτουργία της 18ης Ιουνίου 2013

 Ν’ αγαπάμε τους εχθρούς μας, αυτούς που μας καταδιώκουν και μας κάνουν να υποφέρουμε, είναι κάτι δύσκολο κι ούτε καν αποδίδει, επειδή μας φτωχαίνει. Κι ωστόσο αυτή είναι η οδός που ακολούθησε ο Ιησούς για τη σωτηρία μας.

Read more ...

Συνέπειες από τη χαρούμενη θεώρηση του μυστηρίου του Υιού του Θεού που γεννήθηκε για μας

Ας εμπιστευθούμε τον εαυτό μας στη μητρική μεσιτεία της Παρθένου Μαρίας, Μητέρας του Ιησού και δικής μας Μητέρας, να μας βοηθήσει αυτά τα Άγια Χριστούγεννα που πλησιάζουν, ώστε στο πρόσωπο του πλησίον μας, ιδιαίτερα των πιο αδύνατων και αποκλεισμένων προσώπων, να αναγνωρίζουμε την εικόνα του ενανθρωπήσαντος Υιού του Θεού.

 

Read more ...